Pengalaman kerja part time

Assalamualaikum,

Hai korang. Whats up? Hahaha. Acah la nak whats up bagai. So as the title above, korang mesti tau aku nak cerita pasal apa kan. Bersedia untuk membaca coretan yang panjang lebar muahaha. Well aku tak pernah buat entry sikit sikit ni. Sekali tulis siap karangan more than 350 words. Jiwa penulis la kononnya hahaha. Some blog suka buat entry sikit sikit. Weh 1 page karangan doesn't enough to tell the whole story. You need at least two whole page guys. I can fill the whole first page with introduction yang panjang melampau hahaha. So guys today aku akan story sikit la my experience in part time job yg aku pernah buat since sekolah. Yesss aku suka cari part time since cuti sekolah lagi. I don't know why. Actually aku nak jujur la, i terpengaruh dengan manga jepun yang selalu memomokkan part time job yg high schooler kt japan selalu buat. Hahahaha. So aku selalu berangan bertapa coolnya budak sekolah kerja part time. And aku selalu berangan nak jumpa cinta bila buat part time job. Eww cringe sis bila teringat balik. Jijik ya amat hahaha. Nampak tak bertapa kunonya pemikiran aku masa setahun jagung tu hahaha. I'm so pure and noob back then. Masa tu aku tak reti beza reality and fantasy kehidupan di zaman najib. Puihh. Lepas aku kerja macam macam tempat aku come out with low expectation setiap kali nak gi apply kerja mana mana. And always prepare mental and predict the hardest part of the work. It's all about psychology la guys. If korg prepare your mind harder than you expected. Kau mesti boleh tahan kerja tu dengan lebih lama. If kau dapat kerja cashier. And expect to be cashier jeee. It's not gonna work guys. Kau kena multitasking lagi. Always set your mind. It's more that a cashier. You've got to do the cleaning job and much more actually. Something like that ah. Weh panjang dah intro. Kang cheq dah habaq. Soooo let's get started.

1. Kerja pasar malam

Okay hahaha this is the first job ever in my life. Ceritanya aku dapat job ni sebab kawan aku punya family ada business kat pasar malam. Berniaga tudung. So masa tu dia tanya la nak kerja ke setiap rabu. Tolong berniaga kat pasar malam. Mula mula aku macam excited gila. Sebab aku tak pernah kerja so I didn't know the reality kahkahkah. Masa ni tahun 2011 masa aku PMR. Hahaha kau bayangkan orang lain sibuk exam. Aku sibuk nak kerja. Tapi aku dapat la arrange my schedule. Lagipun hari rabu je. Pukul 3pm-7pm camtu hahaha. Aku tak closing pun. Biasa lah masa tu budak budak tak boleh balik malam. Acah baik la konon. Pure and angel sangat masa tu hahahahaha. (Mohon jangan cringe sangat). So aku kerja adalah almost a year and a half kot. Sebab fun la. Makan boss support. Gaji masyuk gak la untuk budak sekolah time tu. Hahaha untuk beli komik manga, baju sikit. Not bad la. Sebab I'm growing up in family yang tak manjakan anak anak. If you want something kena kumpul duit sendiri. Kitorang bukan jenis yang mama nak iphone. Ha sebijik iphone7 depan mata. Nope guys. My mum memang bagi duit belanja lebih sikit to practice us saving money. So aku rasa berkesan gak ah ajarannya itu. Cause aku sekarang tak boleh cuti more than a month mesti menggelibas nak kerja. Like noww hahaha. Back to the story. Kerja pasar malam is so fun sebab first time aku dapat handle customer and layan macam macam karenah. At first macam takut takut. Lama lama confidence tu terbina sendiri. Ecewah. And aku belajar life is tough man. Hahaha. The reality perghh. But then I'm still grateful dapat belajar dari bawah. Bila kau dah pernah jadi kuli kau tak rasa berlagak sangat. Sedar je la kita ni budak taman. Bukan budak bandar nak kerja mall segala haha. And pernah rasa kerja kat bawah aku appreciate the hard work of orang yang kerja macam ni. Well org kita kan full with negativity towards this kind of career. And some of us langsung tak pandang kerja pasar malam ni as career. But aku rasa not bad la. No pressure pun. Pastu fun. Kerja sendiri. Pakaian santai. Perniagaan kan 1 sunnah tak kira besar atau kecik. Rezeki paling banyak datang dari perniagaan right. This kind of job ubah mentaliti kita actually. Moment yang aku tak boleh lupa sekali bila hujan lebat and then kau bayangkan kelam kabutnya kitorg nak selamatkan tudung dari basah. Kalau tak kerja pasar malam kau takkan paham bertapa strugglenya and crucialnya time nak selamatkan tudung tu hahaha. Dengan bumbung bocornya hahaha. Dengan customer sibuk nak beli tudung time ribut melanda tu. So benda ni mengajar aku jangan ganggu peniaga yg dah nak tutup kedai or tengah mengalami crisis hahahaha. Okay tu je la pasar malam. Banyak sangat aku mengarut. Next...

2. Cucuk seafood a.k.a jual nugget

Nama kerja pun macam pebenda ni hahahahaha. Aku pernah kerja jual Nugget and makanan goreng goreng ni depan pasaraya. Haaa nampak tak. Semua kerja aku rembat. Time ni masa 2012 hujung tahun cuti sekolah. Kerja sebulan je. Sebab desperate sangat nak kerja. Hahahaha. Sebab kerja fast food franchise semua nak budak 18+ above. Aku ni bawah umur. So takde choice. Mana ada rembat saja maa. Gaji kerja ni sungguh cikai. Tapi aku tak tau camne aku bertahan hahaha. Rm15 sehari. Kerja dari kul 10am-10pm hahahahaha. Untuk budak sekolah yg noob, aku sangat menghargai rm15 sehari tu. Weh kerja pasar malam dulu lagi worth it kot bhahaha. But takpela terdesak kan. Kerja aku basically handle gerai tu macam gerai aku. Ramai customer yang ingat aku ni anak muda berjaya yang mampu berniaga kecil kecilan hahaha padahal aku tolong jaga je pun. Product kami masa tu adalah keropok lekor, nugget murah, crabstick, chicken popcorn and banyak ah lagi. Ni yang aku ingat la. Gerai betul betul depan pintu masuk pasaraya. Sepanjang aku kerja sini. Classmate aku selalu datang and gelakkan aku kerja sini. Pastu menganjing bodo bodo. Biasalah budak lelaki time ni kerja kacau orang tak matang. Cara aku nak diamkan diorg bagi makan free hahaha. Bagi ah 2-3 cucuk nugget ke crabstick ke diam ah dorang. Lawak bila teringat balik. Haa the best part of kerja sini is aku kerja dengan kawan baik aku. Sepatutnya sorang rm30 tapi sebab aku nak kerja berdua dengan bff katanya. So terpaksa la split the payment gitu. Nampak macam kedekutnya lahai makcik ni. Bagi je la rm20 sorang. Tapi jangan risau kerana makcik ni mengamalkan sistem komisyen wahh jual nugget pun ada komisyen kan. Kalau sale lebih rm300 sehari, tambah ah rm5 sorang. If lebih rm400 tambah lagi rm5. Begitulah seterusnya. Benda ni buat kami lebih berusaha mempromote gerai kami kepada makcik makcik yang bawak anak kelaparan masuk pasaraya tu hahaha. Nak dapat komisyen punya pasal. Pastu aku ingat lagi janji yang kononnya lepas spm nak suruh kitorang handle terus gerai tu hahaha. Masa tu aku seronok dapat naik pangkat. HAHAHAHA. Namun sekarang ni aku telah menghilangkan diri dari makcik tu. Aku takut dia tuntut janji tu hahaha. Makcik lepaskanlah saya. Saya designer sekarang kahkahkah. Aku ada rahsia sikit nak bagitau korang. Hati hati dengan jualan nugget, keropok lekor di tepi jalan. Kadang kadang nugget tu nugget semalam kitorang goreng balik. Hahahahaha. Keropok lekor yang korang sedap makan tu kadang dah berkulat kitorang kikis kulat tu and goreng. Kadang tak sempat kikis dah goreng hahahahaha. Sebab tu aku takkan makan keropok lekor yg kitorang jual. Cause I knew the whole process hahahah. Bukan aku yang nak buat macam ni okay. Makcik tu yang ajar. Dia kata jimat. Sebab keropok lekor memang senang berkulat. Lagi lagi tak letak dalam peti ais. Memang berfungus ah keropok lekor yang korang dok makan hingga menjilat jari tu. Tapi jangan risau setakat ni takde yang mati lagi makan fungus tu. Hahahahahah. Habislahhh. Sape yang baca entry ni jangan triggered ye. Okay enough la pasal ni. Pape pun makcik tu baik. Tu yang best. Terima kasih makcik sebab hire kami masa tu.

3. Restauran thai yang sungguh sadis

Okay ni la kerja yang paling sadis and menyakitkan hati aku. Hahaha. Aku tak pernah kerja sebelum ni dimaki teruk tau. So kat sini ah baru aku nampak reality hidup. Kuli dimaki hamun sesuka hati. Boss senang hati. Sebab tu la semua orang berlumba lumba nak jadi boss. Masa ni lepas spm. Ye masa ni dah senang sikit dapat kerja. Dah masuk bab kedai hahaha. Kat sini masa mula mula kerja aku sangat takut. Sebabnya aku jadi waiter. Gabra gila first time nak ambik order. Masa mula mula aku masuk. Adalah dalam 2-3 hari aku tak ambik order. Aku just kemas meja and lap meja. Aku buat kerja cikai dulu. Observe staff lain buat kerja dua tiga hari baru aku ambik order. So before that aku just kemas and lap meja. Hantar makanan and so on. Biasa lah budak baru nak tatih hahaha. Lama lama aku dah makin cekap jadi waiter. Siap boleh tulis order sambil jalan tanpa tengok depan. Nampak tak. Bertapa multi taskingnya aku hahaha. Orang mungkin ingat kerja waiter ni mudah. Namun tidak tuan puan sekalian. Kerja waiter la kerja paling penat tapi bayaran cikai. Hahahaha. Paling banyak kena maki is waiter. Dengan customer kena marah, dengan boss kena marah dengan staff lain yg acah senior pun kena. Actually aku tak paham asal kena kerja dalam keadaan yang marah marah and stress. Benda ni senang je. Kalau semua orang take part and bagi teamwork takde masalah. And aku meluat dengan perangai orang kat sana yang suka cari salah orang. And bila ada silap sikit dia punya bisingnya sampai customer dengar. Kadang kadang benda sikit je silap. Boleh tolong cover kot, tu pun nak diadukan ke boss. Aku selalu je cover silap silap senior staff kat sana. Malas nak mengadu ngadu. Bila ada problem terus pikir solution bukan pikir macam mana nak besarkan lagi hal tu. Aku tak suka boss yang marah depan customer. Bagi aku tak professional. If nak marah tak kisah but kena la dengan caranya. Jangan la memalukan nama kedai kau sendiri depan customer. And aku malas nak sentuh bab staff yang kaki jilat boss. Pastu suka kutuk belakang staff lain. Well this type is makcik makcik la selalunya. Bila boss kau macam ni. Actually effect 1 kedai perangai macam ni. Lagi lagi yang dah kerja bertahun lama. Aku kerja sini 3 bulan je. Sebab aku penat dengan attitude kerja and environment yang tak best. Pastu 1 lagi ni restoran family. Aku malas ah kerja dengan family business ni. Sebab mostly tak professional. Mak mesti la backup anak kan walau salah macam mana pun dia. Sampai apa yang betul pun dia dah tak nampak pape je la. Haih. Pastu ada la sejenis staff ni pangkat makcik yang suka merungut depan customer. Aku ada satu benda aku paling tak suka ah time kerja situ. Which is merungut depan customer. Merungut pasal customer nak bahagian ayam tertentu hahaha pasal tu je. Lawak gila. Bagi aku biarlah customer nak macam mana pun. Kau ikut je la. Bukan ayam tu kau bayar pun. Lulss. Tak paham orang macam ni. Banyak ah kisah pahit aku kat situ. Pergaduhan kecik besar. Peristiwa mengalirnya air mata ini hahahaha. Bila pikir balik macam lawak pun ada. Tak worth it pun aku nangis masa tu. Buat apa doh nangis untuk orang yang macam tu. Buang masa. The thing is diorg tak appreciate pekerja. But dalam pahit tu mesti ada manis kan. Kawan kawan aku yang banyak buat aku bertahan and sabar kat situ actually. Sebab kami ni budak budak selalu la kena buli tapi sebab kitorang ada lah makin meriah kedai tu. Serious kedai tu banyak ajar aku macam macam dalam hidup ni. Macam mana nak handle orang orang yang suka maki hamun and so on. Macam mana nak kerja dengan pantas and multitasking. Teknik teknik cleaning yang mostly kedai akan buat for opening and closing. The good thing is stamina aku meningkat berganda-ganda lepas kerja kat situ. Hahaha. Nampak tak effect kesihatan kat situ. So ada give and take la. Papepun terima kasih la auntie and boss sebab bagi saya banyak pegajaran hidup ni. Bila kita tengok orang yang menakutkan kita banyak insaf dengan diri kita hahahaha.

4. Kerja pizzahut @ kitchen crew

Banyak banyak kerja part time yang aku buat. Kerja ni yang paling tak penat sangat and fun gila babeng hahahaha. Ada gak masa masa penat tu tapi enjoy ah. Even penat gila pun kau rasa boleh gelak gelak lagi. Staff kat sana serious best. Ada teamwork and takde maki maki. And aku pulak rapat dengan manager jarang ah kena maki. But bila dia mengamuk aku takut gak actually hahahaha. Aku takdenya nak jilat manager bagai. Tapi ntah aku boleh masuk dengan manager tu. Kitorang selalu gak ah gi lepak lepas habis kerja dekat kedai mamak konon hilang stress. Gaji tak banyak mana tapi fun. Korang paham tak. Tak stress. Sebab semua pun muda muda so takde la yg suka maki membebel macam makcik makcik dulu tu. Ada la sorang yang poyo sikit acah senior suka arah sana sini. Padahal aku lagi tua dari dia. Puihh. Takde la isu gaduh besar besar sampai jatuh air mata. Takde lagi hahahaha. Sebab tu ah aku cakap. Manager/boss memainkan peranan kat workplace if diorang fun tempat kerja and staff pun akan terikut dengan budaya fun tu hahahaha. Kat sini aku kerja sebulan setengah je. Sebab aku kena start practikal bulan seterusnya. Sedih nak berhenti. Aku kerja sini time bulan puasa. Sehari 6 jam je hahaha. Dari 6pm-12am. Aku jenis takde masalah balik lambat. Mak aku tak kisah asalkan bukan sebab melepak. Haa tu dia bising gila kalau nak melepak. Tapi kalau kerja takpelah. Kerja sini semua okay tak bestnya satu je. Gaji sikit bangat. Tolak hari hari aku makan lepak afterwork. Takde profit pun hahahaha. Kalau fulltime okay la sikit. Part time memang kesian la. Kerja ni sesuai untuk student nak cari duit lebih. Ada shift. Gaji tak banyak bro. KFC, PIZZAHUT, AYAMAS ni semua 1 company. Rate gaji sama. Kadang kadang kitorg tukar staff meal dengan kfc. Diorg dapat pizza. Kitorg dapat KFC. Untung gak ah. Aku kat sini jadi cashier mula mula. Tapi manager aku tukar aku jadi kitchen crew sebab aku blur. Hahahaha sebenarnya aku memang blur masa mula mula. Lama lama okay je. Sebabnya mula mula aku jadi cashier tapi aku selalu buat kerja kitchen. Sebab manager aku cakap aku backup kitchen gak. So aku pun macam kejap depan belakang aku pergi hahahaha. Pastu masa tu cashier lama tak berhenti lagi. So buat apa ada 2 cashier kat counter. So bila ada staff tu jaga counter aku gi la belakang. Sebab kitchen banyak nak kena backup. Kerana itu la aku ditukarkan ke kitchen. And badan aku macam mok mok sikit nampak ah macam larat nak angkat tong sup and tray berat berat tu. Aku pun redha je la. Kerja kitchen seronok gak. Takyah aku hadap customer. Aku buat order je. Berlari ah kat dapur tu kalau busy memang macam cilaka. Tu je aku boleh cakap. Kalau penat rehat jap kat chiller (bilik frozen bahan pizza). Kerja aku mostly kat side order punya tempat la. Kadang kadang aku backup ingredient pizza maker tu. Bawang holland sumpah pedih weh. Baru potong 1 dah menangis hahahahaha. Sampai orang yang lalu kat tepi bawang tu pun menangis sekali. Sadis sungguh. Hahahaha. Aku belajar macam mana nak potong bawang dengan cantik and perfect gitu. Potong dia ada cara tau. Nak potong cili benggala pun kena ukur weh pakai pembaris hahahaha. Sumpah aku rasa nk cabut lari je time tu. Tapi aku tak ikut pun. Aku agak agak je. Nasib baik manager tak strict sangat. Potong tomato pun kena perfect square. Gilaa hahaha. So hari hari aku dipenuhi dengan fun and dalam masa yang sama sadis sebab kena potong bawang berguni. Kalau takde order. Tu la kerja aku hari hari potong bawang. Sampai gi mana mana bau bawang. Pastu aku paling suka kerja situ masa closing. Rasa macam sunway lagoon main air. Kerja rider kena basuh pan bertimbun tu. Kerja kitchen time closing kena basuh lantai and basuh table kat our workstation ah. Seronok ah main tarik air hahaha. Lepas tu aku tukang mop lepas sesi tarik menarik air. Tu je la kerjanya. Penat tapi fun. Tu je aku boleh cakap hahaha. Ha pastu bestnya store aku ni sebab phd pizzahut je. Means customer mostly delivery and take away je, table pun ada 4 je hahahaha. Takde la nak kena serve sangat. Kalau pizzahut restaurant kena serve semua kan. Siap ada waiter, orang buat air. Kat sini takde. Hahaha pinggan pun takde. Makan je la dari kotak tu. So nak kerja pizzahut cari yg takde meja makan sangat. Senang weh nak closing. Kecik je space tak penat sangat. Ha tu je la pengalaman aku kat pizzahut. Papepun thank you Cik Ku hire saya walau hanya sebulan. And thanks sebab bagi saya beraya bersama keluarga. Kesian staff lain kena kerja time raya. Tapi aku tau seronok diorg datang kerja pakai baju raya. Meriah dengan rendang bagai. Jeles sis. Hahahahaha Weh panjang gila entry ni. Ada lagi 1 nii kerja aku hahaha. Next..

5. Kerja kat print expert @ internship

Aku malas sebenarnya nak post pasal company ni. Sebab nanti boss besar baca entry ni. Hahahaha. Harapnya tak la. Aku tak burukkan company pun luls. Dalam banyak banyak kerja partime aku. Kerja kat sini la paling masyuk sekali. Lagi lagi kau OT. Bertambah tambah income hang. Aku praktikal je pun elaun kadang cecah rm800. Siap OT, elaun bagai. Aku rasa bertuah sungguh dapat masuk situ. Kalau staff permanent gaji beriban. Hahahahaha. Siap bagi hostel weh. Semua company tanggung. Bestnya la. Sistem bagus. Takde problem gaji lambat ke apa. Takde. Management tiptop la. Ada la sikit slack. Sebab sini amalkan customer satisfaction. Bagus sebenarnya buat macam ni but bagi aku tak boleh la berat sebelah. Kalau staff tak salah kena la bagi support. But aku faham la customer ni tak boleh nak dikawal. Diorg sukahati reka cerita kalau tak puas hati. Kadang management pun tak sempat nak siasat dah marah dulu. Well tu asam garamnya. Aku takde la kena sampai macam tu. Kerja sini kalau penat, penat gila. Kalau relax, relax gila hahaha. Susah nak cakap. Aku tak pernah ah stress sebab staff ke apa. Aku selalu stress sebab customer. Sebab sini service macam macam. One stop printing service. Segala benda yang kau terfikir nak print. Everything is possible. Sampai aku pun sakit kepala. Kalau nak buat job yang takde harga dalam catalog. Sakit gak nak call HQ discuss harga bagai. Pastu dengan manpower kadang tak cukup. Dah ramai dah staff dekat 10 orang 1 masa tu. Tapi kadang ramai sangat orang. Sampai tak terlayan. Kedai dekat dengan IPTA. Memang sakitlah. Student mana tak pernah buat kerja last minute. Sama je la aku pun sama. Sekarang aku dah paham perasaan tauke kedai printing kat tempat aku study dulu. Diorg sampai bukak kedai 24 jam time student final project. Hahaha lawak kan. Kita yang final project. Orang kedai printing yang sakit kepala. Aku intern ada lah dekat 5 bulan. Pastu aku sambung lagi sebulan untuk part time. Sebabnya masyuk la hahahaha. Pastu kedai tu diorang buat ala ala cc. Ramai la yang suka buat kerja last minute kat sini. Pastu baru kita nak buat kerja kat belakang ada je yang panggil. Buat itu ini. Banyak sangat task dalam 1 masa. Membuatkan ia sangat sukar. Kerja kat sini macam multiple multitasking la. Aku kerja kat branch so takde department. Semua benda kitorang la yang buat. Takde specific jawatan. Kecuali manager and bangla untuk production kat belakang. Aku boleh kerja situ. Gaji pun banyak berbaloi la. Penat tapi worth it la orang kata. But aku belajar design. So kalau aku tak buat design. Buat apa aku belajar selama ni. Situ ada je ambik job design. Tapi aku tak selalu dapat la. Masa intern dapat la job design. Sekarang job design semua hantar HQ. Sana ada department design. Kitorang pun tak sempat nak buat design. Dengan customer tak berhenti datang. So it's so hard. Aku nak pengalaman. Sebab tu aku tak sambung situ dah. Sistem diorg memang terbaik. Benefit memang tak dinafikan best.

So tu la pengalaman kerja aku selama 21 tahun hidup. Ikhlas dari hati saya hahahaha. Sebab aku tetiba tulis entry pasal ni cause aku sekarang sedang tanam anggur and mencari kerja hahahaha. Aku cari bidang design. Merata aku cari. Tapi tak dapat dapat. Sampai ke kl aku gi interview. Tapi rezeki tu allah belum bagi lagi. So aku sabar je la. Staff kat print expert ada yang tanya. Taknak ke masuk situ. Bukan taknak masuk. Tapi aku nak pengalaman design tu. Sebab kalau aku masuk company lama tu aku still akan di tahap yang sama. Skill aku takkan improve pun. Aku akan focus pada printing jee. And aku fikir sampai bila kan. So aku pun hold dulu. Kalau takde pilihan aku masuk la balik sana. Tapi aku akan cuba gak ah cari apa yang aku minat. Kerja kena ikut passion. Baru semangat sikit. Sekarang ni sebab susah nak dapat kerja designer. And aku pun dah tak larat menganggur. Aku pun apply kerja guardian and kerja kedai buku. Tetiba dapat pulak iv untuk dua dua. Tu yang pening ni. Buat masa ni tu la plan aku. Asah soft skill. Tahun depan aku start cari balik kerja design. Tahun ni biar lah aku membawa hati yang lara kerja biasa biasa. Aku ada terpikir nak buat freelance job. But idk if ada rezeki aku buat la. Taknak la skill tu hilang bila dah lama tak practice. So tu je la kot. If korang suka dengan post panjang lebar tak reti nak habis ni. Drop some comments below. Share la your experience if ada. Jangan malu malu. Hahaha. That's it. Salam sayang dari saya ej aumm.

If today is your last day

Assalamualaikum w.b.t

Hi semua missing me? Nahhh. Berhabuk dah blog lama tak update. Btw happy fasting to all muslim in the world. May allah bless us in this mubarak Ramadhan. So now aku dah habis belajar. Yeahhh. Freedommm gais. Good for me. 3 years of miserable student life. Tak la
teruk sangat pun hahaha. Banyak ilmu yg aku dah kutip since the past 3 years. And lots of thing had changed me now. My mentality, perception to the world and personality perhaps. Luls. I guess I'm more matured now than ever. Macam ada transformation baru dalam diri ni. Transformasi nasional. Puihh. So back to my topic. Hari ni kita akan muhasabah diri sikit. Pardon my celoteh. Kalau bosan boleh scroll laju laju. Exit terus la woiii

If today is your last day...

Sounds interesting kan. Dalam kehidupan ni banyak benda yang kita nak capai. Nak itu nak ini. Nak kereta mewah. Rumah mewah. Nak kumpul hartanah aset semua. Orang yang playsafe akan pikir benda ni semua. Ada commitment. Nak bayar sewa kereta tiap bulan, sewa rumah lagi. These thing make us trap dalam satu kotak. And buat kita macam tak boleh buat apa yg kita nak buat sebenarnya dalam hidup. Sebab kita ada banyak commitment. Dulu aku ingt jadi dewasa ni seronok. Boleh buat apa yg kita nak. Reality tu tak macam fantasy yg kita selalu imagine. No adik adik. If ada la adik adik yg baca. Life is so fucking hard. Sorry mencarut but it's the truth.

Lately aku banyak pikir. Apa yang aku nak dalam dunia. Semuanya bermula bila dalam class english kitorg discuss pasal speech steve jobs. Korg tau tak Steve Jobs founder Apple tu. Dia dulu tak pernah graduate from college. Alasan dia cause dia taknak habiskan duit parents untuk belajar benda yg dia tak minat. So dia quit je college. Tapi masa dia drop out tu. Dia ambik class lain. Macam minor subject la kat dlm college. Kiranya major course dia dah drop tapi dia sign up another minor course. Dia ambik kelas typography. And actually that is the best decision ever yg dia pernah buat when fast forward today. Sebab class tu dia come out with idea nak buat tulisan or font dalam Mac tu. Yang tulisan arial, times new roman bagai tu semua la. Since Microsoft pun copy Mac. Kalau Steve Job tak introduce typography. Computer sekarang takkan ada benda tu. Nampak tak every decision yang kita buat sebenarnya ada hikmahnya. Banyak actually yang aku dapat dari Steve Jobs punya speech. Yang banyak sangat inspired aku. And ubah mindset. He said "you've got to find what you love. Never settle until you find it." Hidup dengan passion korang. Selama ni memang itu apa yang aku buat. Itu prinsip hidup aku. Aku taknak hidup buat benda aku tak suka. Aku taknak hidup based on mentaliti people. Aku berhak tentu jalan yg aku nak.

Aku asalnya budak sains tulen masa SPM. Allah anugerahkan aku ni bijak among my siblings. Tapi aku drop biologi untuk masuk kelas kedua. Aku mula mula kelas first. Aku jujur sebenarnya tak suka masa dpt kelas first. Aku mungkin pandai. Aku boleh adapt otak aku nak belajar apa. Aku ni seimbang otak kiri dan kanan. Tapi instinct aku lagi kuat kat otak kanan. Aku ni jiwa seni. Since born I guess. hahahaha. Lepas SPM aku banyak fikir nak masuk course apa. Pikir pikir and pikir. Actually time tu aku memang stress. Sebab bila kawan kawan semua masuk course sains. And aku rasa malu nak cakap aku nak ambik art. Sebab aku rasa rendah diri sangat. Kawan kawan yg aku tau time sekolah aku lebih perform dari diorg pun ambik course bidang sains. So aku pun ambik art. Aku masuk KPTM sebab aku tak lulus interview UiTM. Jujur aku cakap aku bukannya talented. In fact aku lukis pun tak berapa. Aku ada la lukis anime sikit sikit. Kat meja sekolah dulu full hasil seni aku. Hahahaha. Vandalisme betul. Aku kena study tengok tutorial. And thank god aku jenis cepat belajar. Cepat masuk kepala. Aku tak lembap macam siput sangat la. Boleh self learning and explore. Masa college memang banyak self learning. Aku study time exam. Google tu cikgu aku. Kalau ada terms yg historical sikit ke semua aku google. Bagi aku bila study penting untuk paham bukan hafal.

Tapi aku tak sehebat member yg study sikit and selalu tidur. Pastu besok perform gila gila. Nope Im not. Aku kena study 1 malam suntuk. Baru besok aku boleh perform. Tapi yang bagusnya aku boleh study last minute. Hahahahaha. Otak aku boleh adapt dengan routine ni. Yeah aku mengaku aku hebat. Perghhh ujub sungguh. And college swasta banyak ajar kitorg independent. Yeah. Banyak pakai duit weh. Takde subsidi. Kitorg depends kat MARA je la. Tu pun loan. Tak tau la biasiswa tu valid lagi ke tak. Tapi takpe aku bersyukur dengan apa yang aku ada. There's must be reason aku masuk KPTM.

So back to topic asal weh hahaha. Perghh gila panjang. Aku memang ada bakat tulis script drama kan. Kalau aku buat takkan habis 100 episod weh. hahaha idea mencurah bhai. Idea class sinetron. Okay soo bila aku persoalkan "if today is your last day." Benda ni actually comes from Steve Jobs gak. Nampak tak dia banyak gila influence aku hahahaha. Sebab dia pernah kena cancer. Lepas dia kena tu dia tak takut pape dah. Dia buat je apa yang dia nak. Steve Jobs ni memang famous dengan sifat risk taker dia. Dia sangat berani. Sesuai ah entrepreneur kan. Kena berani ah ambik risiko. Dia cakap "Don't living in dogma". Well setakat ni quotes ni yang banyak merangsang otak aku untuk berfikir. Jangan hidup based on mentaliti org lain. Live like today is your last day. Kita bila nak buat something yang out of the box selalu rasa takut kan. Contoh ah. Aku cakap aku tak nak sambung degree. Or aku dah stable kerja. Pastu I'm just quit the job. Aku nak pergi kerja kat new zealand. Kutip buah pun takpe. Takde orang weh sanggup nak buat macam tu. Unless dia dah takde commitment. Kalau korg pikir benda yang korang nak buat masa last day nak buat apa? Kalau tanya aku. Aku akan keluarkan simpanan akuu dow and travel 1 dunia. Aku nak tengok 7 great wonders in the world. Yeahhh. Aku nak pergi iceland and buat ring tour. Aku nak pusing 1 iceland. Aku nak travel europe. Banyak weh.

Aku memang minat travel. Minat outdoor. Bila dah dewasa ingat boleh buat semua tu. Tapi these commitment. And kata kata orang yang buat aku down. Maybe aku kena try kawan dengan orang yang positive sikit so aku dapat feedback yang supportive. Mostly kan kawan aku bila. tanya lepas study nak buat apa. Semua cakap nak kerja. Ada yang cakap nak kawin. Takde pun yg rare sikit macam aku dah habis study nak start business. Or nak gi buat volunteer work. Or nak travel the world. Takde wehh. Takde yang berani. Semua playsafe. Aku paham takde duit macam mana nak travel. Yeahh get it. Duit banyak banyak sebenarnya untuk apa. Bila kita dah mati. Benda tu penting ke. Aku macam nak buat crazy things. Like really crazy. Aku macam nak kerja dua tiga tahun kumpul duit sikit. Pastu aku nak start world trip journey. Aku nak hidup nomad. Maybe sounds funny but idk. I think I can make it happen. Hidup yang kerja sambil travel. Macam bella azemi. Tapi dia tu bekas pekerja oil and gas. Hahahaha. Tapi dia solo trip beb. Hebat orang kita.

Mat saleh ramai sebenarnya buat benda ni. Macam Mat Dan tu tinggal ganu terus kerja. Hidup je sampai sekarang hahahaha. Hidup oversea ajar kita survival weh. Tak dapat kat malaysia. Orang kita je yang tak berani. Yang diorg tau. Kerja government senang dapat pencen. Bosan.  Serious bosan. Itu la mentaliti masyarakat kita. Itu la sebabnya melayu tak semaju bangsa lain. Well ada je melayu yang rajin yang open minded and positive. Tapi melayu ni tak banyak. Aku bangga bila anak melayu start business and bersaing dengan bangsa lain. Good effort nak monopoli balik ekonomi malaysia. Kesian melayu. Tanah kita tapi bangsa lain lebih maju. Ni sebab mentaliti kita sendiri. Kalau aku cakap dengan mak aku nak jadi fulltime traveller. Mesti dia cakap aku gila hahahahah. Yeah aku gila and aku nak satu perubahan dalam hidup aku. Aku nak jadi malaysian yang berguna. Yang naikkan nama negara aku.

Aku sebenarnya tak gemar dengan cara mentaliti kita yang judge people on occupation. Like kalau kau doctor kau dipandang tinggi. Kalau org tu setakat posman. Kau pandang rendah. Kalau kerja kfc pun kena pandang rendah. Kalau kerja buruh kasar kata kelas bawahan. Mindset ni kena ubah. Setiap orang ada rezeki masing masing. Bagus la org kita kerja macam macam bidang. Kalau melayu semua nak kerja kerajaan. Sape nak kerja bidang lain. Sape nak jadi tukang sapu. Sape nak jadi pengutip sampah. Every occupation ada benefit to society. Jangan hina or look down to people. Ajar la anak  anak untuk hormat and berterima kasih sebab sanggup berkhidmat untuk masyarakat. Kita ni kurang nilai moral la.  Kat japan, diorang ajar anak anak untuk ucap terima kasih kat pengutip sampah, cleaner. In fact diorg appreciate insan insan ni yang menyumbang pada community. Yang jaga environment. Bukan ke murni pekerjaan tu. Mostly orang kita akan cakap kat anak anak. Belajar rajin rajin kalau tak nanti dh besar kerja macam pengutip sampah. Mentaliti kelas ketiga ni macam dah diwarisi kepada generation baru. Mentaliti yang takkan membawa kemajuan. Nilah dia. Sebab tu aku nak keluar negara and tengok sendiri sistem diorang. And bawa benda tu masuk malaysia. Bangsa kita ni bukan tak pandai. Bangsa kita ni suka judge and negative. Banyak sangat negative. Sampai positive tu dah tenggelam. Aku bukan membenci. Aku bangga aku melayu. Melayu sebenarnya berbakat. Sunggu berbakat namun pemalas. Itu hakikatnya. So korang yang membaca ni dah boleh start kaji balik cara korang didik anak. Or boleh cuba apply mindset baru ni dalam hidup korang. Change it while you can. Sekian saja for today. Aku rasa dah panjang sangat aku membebel. Thanks sebab baca. Kalau ada la. Hahahaha. Ni macam muhasabah diri aku sendiri je. And untuk masyarakat sejagat. Hahaha hidup melayu!! Hail hydra. That's it from ej. XOXO

Why womens wear makeup?


Assalamualaikum people.

How are you. I'm fine thank you. Hahaha conversation budak sekolah tadika. Okay okay. Based on tajuk entry kali. Pernahkah anda lelaki atau perempuan tertanya-tanya kenapa wujudnya species yang suka makeup ni. Well actually aku pun termasuk species yang suka makeup. Sebelum menceburi bidang ni. Aku seorang yang anti makeup. Lipstick tu adalah musuh ketat aku. Aku geli bila pakai lipstick. Masa zaman aku. Budak-budak sekolah menengah semua dah start belajar makeup kan. Tapi ketika itu aku hanya buat donno dan meneruskan zaman kehodohan dan keselekehan aku. Jadi bila aku throwback zaman sekolah aku ada la perasaan untuk pijak muka sendiri. Lol. Hahahaha

Actually apa yang korang paham pasal makeup. Hari ni aku nak ubah persepsi orang yang tak suka makeup. Mostly lelaki la. Yang tak paham asal gf korang dok makeup berkilo kilo.

ha macam barbie ni bila takde makeup tak berseri kan. Muka pun nampak macam orang sakit. But bila dah bermakeup she looks much better right?

The answer is very simple. Okay semua orang dalam dunia ni nak lawa. Tak kisah la kau laki ke perempuan ke nyah ke transgender ke. Apa2 species sekalipun. Tapi korang mesti walaupun sekali terfikir nak lawa. Dan dalam dunia ni ada beribu manusia yang berbagai rupa. Ada putih ada hitam ada coklat sikit. Ada yang macam ternak jerawat. Ada yang kulit se flawless whiteboard dan ada species yang minyak berlebihan sehingga boleh dijadikan minyak masak. Ewww. That's disgusting. Hahaha. So manusia memang suka benda perfect. Beauty is subjective but people always pandang yang putih gebu flawless dan ramping macam kerengga tu yang lawa. Maka mereka yang dilahirkan gelap dan species muka tak flawless cuba sedaya upaya untuk menjadi lawa dgn menggunakan pelbagai teknik makeup and skincare.

So basically that is why womens wear makeup. Get it. Most people misunderstood them for being fake bla bla bla tak yakin dengan diri. Tak bersyukur dengan nikmat allah. Seriously gais?? Seriously?? Kau boleh la lahir-lahir kulit macam whiteboard tak pernah tumbuh jerawat batu. Muka putihh dari jauh orang dah nampak. Dari kecik semua suka kau. Cakap kau comel cantik bla bla. Habis tu takkan orang yang hodoh tu selamanya nak hodoh. At least they do something. Jadi tak jadi tu belakang kira. Everyone nak cantik. So please don't let them down dgn comment keji korang seperti:

"Weh dah hodoh tu hodoh la. Jangan ubah ciptaan tuhan"

"Elok kau pakai purdah terus daripada tunjuk muka hodoh kau"

"Orang yang pakai makeup ni fake. Cuba ubah diri sendiri"

"Diorang ni takde confidence sebab tu pakai makeup. Tengok aku langsung tak pakai pape. Okay je"


Masyarakat sendiri memandang yang cantik putih gebu flawless tu yang lawa kan. So they tried to be one of them. How to have confidence kalau muka tu berpimple. Masyarakat pun pandang geli. Lain la kalau ada orang puji kau ada jerawat. So then everyone is pretty when ada jerawat. So diorg pun boleh la ada confidence cause jerawat is beauty macam tahi lalat la. Pemanis la kata kau. Hahaha can you imagine that happen. So no more skin care yang merawat jerawat lagi. Sebab jerawat tu pemanis hahahahhaa. Can't imagine that. So gais. Why so judging towards orang yang try nak jadi cantik. Sedangkan definition cantik korg pun typical je kot. Kalau korang tengok barat ah kan. Mostly diorg keluar pakai makeup. Bukan sebab fake tapi sebab they want to be confident in front of people. That is!

So mostly this is why womens wear makeup :

1) Confident
2) Beauty is pain
3) Perception of society

Makeup ni sama je macam kenapa lelaki beli kereta mahal baju branded? Why? Because they want to look charming in front of gadis2. Macam tu la makeup. Makeup untuk confidence nak flirt lelaki kacak. Nak cantik tu memang fitrah perempuan. Macam lelaki suka kan kereta gadjet dan sebagainya. Perempuan suka makeup baju handbag. Allah jadikan lelaki dan perempuan berbeza fitrahnya. So do understand and stop being judging. Kita semua cantik luar dalam. Tak kisah lah warna kulit apa sekalipun. Kalau tak macam mana orang kulit gelap macam beyonce still ada manisnya. Lawa dia. So kepada yang agak gelap dan muka tak flawless jangan rasa hanya orang kulit cerah flawless je lawa. We also lawa. Aku cakap we sebab aku pun gelap dan tak flawless. Sighh~ So aku paham korang. Aku paham perasaan bila orang yang cerah pakai tudung mint nampak cantik ceria. Kita pakai dah macam indon jual sayur. I get it gais. Seriously. Haish. The truth is more painful. So aku selalu ingatkan diri aku. Apa yang orang pakai lawa tak semestinya lawa untuk aku. So how to be "lawa" tu. Kita kena cari benda yang sesuai dengan diri kita. Nak berfesyen pun jangan la terlalu drastik. Kita kena ada diri kita sambil ikut trend tu. Aku still pakai converse even banyak wanita2 yang memakai heels dan jelly shoes. Aku belum pernah pakai walau sekali. Sebab sneakers tu memang diri aku. And boots. Omg I love boots so much.

I get it why most man tak suka perempuan bermakeup. It is because of this........


I know it's horrible hahahaha. But kalau korang bercinta just because of looks then you can't married la. For sure. You expect your wife will be 24/7 cantik ke hahaha. Lepas kahwin nanti segala ayu mayu perempuan tu akan berkurang sedikit demi sedikit. We will show our true color. MUAHAHAHA. Man just be ready and don't get the culture shock soon.

So I think that's enough for today. The next entry will be about my latest trip to perhentian. Huhuhuhu I'm so excited to share my experience bila ADA MASA luls. See you soon my beloved reader. Thanks sudi baca my celoteh yang panjang lebar ni. Assalamualaikum~

SPM dah keluar : kemana arah tuju anda?

Salam adik adik yang sudi membaca blog ini,

(ada ke yang baca) hahahaha lol. So pada hari ni akak selaku tuan blog ni nak beri some of tips how korang nak cari course and bidang yang sesuai dengan hampa semua. Nak ambil diploma macam akak ni ke. Ambil asasi/matrik or maybe STPM. jeng jeng jeng. Mesti korang sekarang dok pikiaq nak masuk mana satu. UPU pun dah bukak. So masing-masing pun mesti menggelibas baru nak cari mana baguihh. Padan muka hangpa. Lepas spm asyik tidur je kat rumah pastu habiskan beras kat rumah. Ingat aku tak tau. Haa sekarang ni akak nak citer satu-satu biar terang hati korang nak pilih course and IPT mana.

So firstly dalam malaysia ni. Budak-budak lepas spm terutamanya budak sains akan pergi....

1) Matrik
Hello gais. Kat matrik ni korang akan hidup macam takde masa sebab kena habiskan hidup korang dengan attend kelas dari pagi sampai 4 petang. Selalunya la. Emm dan korang akan habiskan all chapter dalam masa 6 bulan. And grad dalam masa setahun. Jadi anda boleh bayangkan 1 tahun form 5 tu nak habis dalam 5-6 bulan. Senakkk..

Tetapi jangan risau. Sebab matrik adalah salah satu cara untuk singkatkan time korang daripada ambik diploma yang takes about 2-3 years. So dalam masa 1-2 tahun dalam matrik lepas tu korang boleh sambung degree.

Matrik ni pun ada 2 jenis iaitu program setahun and dua tahun. Sape tak layak untuk setahun dapat pergi program 2 tahun. Kira relaks sikit la belajar kat program 2 tahun tu.

2) Asasi
Selalunya yang pergi sini budak-budak pandai je la. Macam akak ni memang tak lepas la. SPM pun main-main hahahaha. Jadi result dia macam main-main jugak la. So kat sini pun lebih kurang macam matriks. Setahun je okay. Nak kata padat sangat boleh la. Actually tengok course jugak gais. Macam aku yang ambik dip ni pun padat weh. Kelas pagi habis petang gak. Penat aku. Tapi based on kawan-kawan aku cakap Asasi agak tough and tiring. Mohon muhasabah diri nak masuk sini.

3) Diploma
Hai geng hahaha. So sebab kat Malaysia ni IPTA still takde asasi seni or matrik course seni. Well actually ada tapi swasta dan yuran dia cekik darah. So i just close my eyes. Hahaha. So I have take a really big step in my life. Aku ambik diploma hahahaha for 3 years. Ambik kauuu. Lagi 1 and a half year nak habis. Bila nak habis ni woii. Kawan aku semua dah degree. So gais what is the greatest thing about diploma. Korang akan merasai kehidupan sebenar sebagai seorang student ipt. Di mana ada gap dan anda bebas ke mana-mana. Bebas memakai baju yang anda suka (tengok tempat and course). And ketika ini anda belajar apa yang anda suka. Banyak pilihan course.  Tapi nak habisnya masyallah. Kau akan melihat pelbagai karenah manusia dan melihat perjalanan kawan-kawan kau yang ambik matrik dah ambik degree. Jadi kau pun sering tertanya-tanya bila aku nak habis?? Tapi jangan lah menyesal kerana apa yang penting, bukan pasai sapa yang grad dulu tapi apa yang kita akan jadi nanti after grad tu. So there's no need rushing. Bak kata amir khan "all is well". Don't chase success, success will come if we excellent. lol betul ke quotes ni. hahaha. But for me there is point. Ramai orang sekarang nak berjaya tapi berapa ramai yang nak cemerlang. Belajar macam nak gila kejar pointer sekali buat benda yang opposite dengan apa yang kita struggle selama ni. Lol terasa ke? Hahaha

4) STPM
So kepada adik-adik yang masih tak boleh move on dengan sekolah. Rindukan sekolah. Rindukan tapak perhimpunan dan makcik kantin. Jangan risau kerana anda diberikan peluang kedua untuk masuk lagi sekolah. And the best thing aku dengar sekarang budak STPM dah macam budak u boleh pakai bebas tapi still formal like baju kurung kemeja. bla bla. Tiada lagi baju sekolah. Wahhh congrats gaiss. Sistem belajar pun dah macam u dah skrg. Hebak la depa. Tapi diorang still kena ikut timing sekolah. Bangun awal pagi, kena denda sebab lambat, kena rotan, kena tulis nama kat bilik disiplin dan sebagainya. Have fun gaisss~

So antara semua ni mana yg korang akan pilih. Semua ada pros and cons. Macam course aku ni graphic design. Sebab kitorang perlu banyak praktikal. So aku syor ambik diploma. Sebab diploma akan ajar kau macam budak baru nak tatih. Macam cikgu ajar kat sekolah. Pastu kalau sape yg ambik matriks then sambung degree art sgtlah rugi. Sebab can you imagine how dia nak survive dgn budak2 yang dah ambil diploma art 3 years. And diorang dah ada basic in diorg punya course. Unless budak matrik tu memang dikurniakan bakat semulajadi. Tu based on my perception la. Sebab at degree. Lecturer dah takkan ajar. They expect we know it already. Just like that. So gais serve your right hahaha. Janganlah rasa macam perghh 3 tahun belajar, lama tu. Baru nak habis diploma. Hello dalam 3 tahun, you had learned a lot okayy. Jangan pernah rasa rugi habiskan masa korang demi ilmu. Ilmu kan takkan pernah habis. Kenapa rasa rugi belajar. Belajar tak pernah merugikan. Tak kisah la kau belajar apa sekali pun. Ilmu sangat penting dalam hidup ni. Islam sendiri mengajar umatnya jangan pernah berhenti mengejar ilmu sehingga ke nafas terakhir. Haa kan dah keluar ustazah pilihan musim 2016. Hahaha. Aku kalau bab basuh kepala orang. Memang boleh suci kepala korang tu lulss.

Bagi aku kan SPM is not that important. Kalau SPM pun tak important apatah lagi UPSR and PMR yang cikgu kau selama ni dok push push. Macam penting gila jee. Padahal takde sape cakap pasal tu sekarang. So what kalau kau UPSR straight A. So what kalau kau ada 2B takyah nak nangis sangatlah woiii. Geram pulak aku. Aku menyampah betul dengan budak-budak darjah 6 hari tu. Dok nangis sebab tak dapat straight A. Like seriouslyyy. And the most annoying thing bila kena marah dengan parents. Woahhh chill la educated mom and dad. Your daughter/son have do their best kot. Takde orang yang peduli result upsr bila nak kawin nanti. Janganlah risau anak tu takde masa depan. hahahah. Overthinking la pakcik makcik ni. Takde orang peduli bape result UPSR bila kau nak mintak kerja. Nobody ask that. PMR pun sama tak penting pun bagi aku. That is just record tau. Your own achievement in life. Exam besar yang ada pengaruh dalam hidup aku actually SPM la. Tapi as long kau dah pilih apa yang korang nak (course apa) and just target A subjek yang diperlukan untuk masuk course tu. That is more than enough. Seriously weh.

Cikgu aku pernah cakap. Kawan dia ambik subjek senang nak score masa SPM. Pastu dia just target A subjek tertentu je. Sebab requirement dia nak masuk course tu need like 3 A's je. Very good tips right? Tapi for orang-orang yang always nak do the best and get better result korang kena lah struggle kan (macam i) mata ke atas. Ehem ehem bukan nak bangga SPM saya 7A. Tapi jangan risau. Sebab akak punya subjek sains semua b+ and c+. Tu petanda elak aliran sains hahaha. And aku dah rancang awal2 nak tambah 1 subjek sebab aku yakin boleh dapat A. Memang subjek tu aku dapat A pun. Sebab tu la result aku 7A. Hahahaha. Okay itu bukan pointnya.

Kat mana kita tadi hmm. Haa so masa adik di peringkat diploma nanti takde lagi kategori bodoh seperti di zaman sekolah. Di zaman sekolah ada banyak kasta. Ada kasta pandai, kasta bodoh, kasta don't give a damn, kasta acah-acah bad boy dan kasta hipster dan hot stuff opss hahaha. Hanya ada golongan yang tidak minat sahaja. Jadi sangatlah penting untuk korang pilih course yang korang betul-betul minat. Sebab dah lah kat sekolah kau tak minat belajar kata takde subjek yg kau suka. Dah tu time kat universiti takkan pilih benda yang kau tak suka jugak. Kau ni bodoh ke apaaa??? Kan akak dah marah. Astaghfirullah. Jadi kalau korang ada parents yang suka menentukan future korang. Bawak la berbincang leklok. Cakap lah...

" Mum it's my future can you stfu for a second and let me choose it by myself "

OKAY that's rude. So korang pilih la cara yang lebih sopan sejajar dengan agama kita yang mengajar lemah lembut sopan santun dan sejajar dengannya. Berdoa la supaya mak ayah korang lembut hati. Kalau selama ni diorg rasa nak hentam muka kau. Tapi kali ni biar muka korang bagai ada nur gitu. Baru tenang sikit mak ayah korang. Baru boleh bawak bincang. Ni muka macam pecah rumah. Kau ingt mak bapak korang selera tengok. Muka bawak gaduh je hahaha.

Or ayat lain yang kau boleh try :

Mak, untuk kali ni je boleh tak saya pilih apa yang saya suka, apa yang saya minat. For the sake of my life. Please. Saya janji saya akan belajar betul-betul dan banggakan mak 1 hari nanti. Saya akan sangat gembira kalau dapat buat apa yang saya suka. So please mak. Can you follow my decision this time.

Okay tu antara script-script yang aku boleh provide la hahaha. But most importantly korang kena la ikhlas okay. Get it. Kalau boleh biaq scene tu jadi scene yang paling dramatis dan emosional sekali. Sometimes parents tak semestinya paham kita and tau apa yang kita nak. But they know what the best for you and your future. Depa takkan suruh kau ambik course yang memudaratkan masa depan kau. Mesti semuanya yang ada future and stabil. Depa pun pernah hidup susah gak dulu. So diorang taknak apa yang diorang rasa kena kat korang. Diorang nak korang berjaya okay. Paham tak. So korang kena pandai slow talk and terangkan kat depa. Cakap memang cam senang kan. Mesti korang pikir aku ni macam reti cakap je kan. Aku ramai kawan yang ada masalah ni. And I try to help but diorang taknak take the first step. So how. Masalah takkan selesai. So we need one person to take the very first step la. I know its hard. Well everything changes when you make a first step in your life. Belajar macam mana nak atasi awkward/masalah korang tu. I know teenagers always awkward dgn parents. Zaman akil baligh la katakan. Suka duduk dalam bilik. Menyepi ntah hidup ntah mati. Masa korang teenagers memang selalu ada perasaan tak suka rumah la bagai. Bila kau dah start tak tinggal kat rumah. Pergi belajar dan sebagainya barulah korang akn berubah. It happens to me. And most of people out there. Korang kena learn how to communicate with your parents. And try cakap dalam nada yang paling lembut. Nescaya mak pak korang pun lembut hati. Kalau dok merengus je macam lembu memang tak jalan la weh. Kirim salam.

So I think thats enough for today. Besok aku nak pi tengok orang busking kat depan sogo. Hopefully ada la. Em em. Sape yang sudi baca blog ni thanks for reading. I really appreacite your hardwork to see my celoteh yang panjang lebar ni meskipun aku tak sefamous fatin liyana. Fatin you're my idol babe. I hope you all get la apa yang aku cuba sampaikan dalam bentuk karangan more than 350 words hahaha. So basically always follow our heart in making decision and not forget to always pray for the best decision. Jangan lupa restu mak ayah hampa. Tu paling penting. Lastly kita kena yakin dengan jalan yang kita pilih. So adik adik, selamat memilih course and achieve your dreams. Mudah-mudahan. Amin~