Random thought in 2018

Assalamualaikum,

Hi everyone. It's ramadhan in 2018 gais. So how your fasting moment? Challenging? Berapa tahun dah puasa takkan tak adapt lagi. Wahai muslim bangkitlah. Kita punya dugaan ni tahan lapar je. Orang kat gaza tu berjuang time bulan puasa. Shame on ourselves. Well as usual when aku tak boleh tidur, i will rambling some thought at this blog. That is totally my routine. Bila tak boleh tidur aku akan tweet mengarut or writing such a long entry. Hahaha.

Actually aku taknak insert any personal life aku dalam blog ni. But aku ni jujur so it's hard to be fake. Or reka cerita haha. So mostly aku cerita based on my experiences. I dont know where is this blog's future tbh. Aku sebenarnya nak buat macam travelling blog or blog yang bagi input for society. I knew I was different and I really want to spread my thought to the world. Yeahh. Malaysian especially they need to change. But today I'm not going to basuh kepala hangpa. I just want to share some of my kemelut yang mengganggu fikiran hamba lately ni. The latest post aku before ni was about IELTS experience. So why aku share about that. Obviously aku dh ambik IELTS tu and why aku ambik. Sebabnya tbh aku dapat tawaran study kat new zealand. Yeah. Aku ada post tentang "impian sambung belajar" 2-3 years ago and finally I think that dreams can finally be true. I was shortlisted by MARA to study oversea this year. I was so happy to get this news. But deep in my heart, aku rasa berat. Aku takut aku culture shock. Aku ni dari azali memang suka buat apa yg aku suka. Aku ni free spirit susah sikit nak ikut rules. Mak aku pun tak boleh halang aku kalau aku nak travel ke mana mana. Cause she really knows my capabilities. Aku ni rebel sikit. Kalau apa yang lecturer ajar tu aku tak boleh terima or berbeza dgn pendapat aku, aku akan ignore them and find another better teacher. Hahaha. That's me. Im not simply just angguk dengar apa lecturer cakap. Sometimes kan korang jangan terlalu obsessive sgt dengan kata kata lecturer korang. Ada yang kadang kadang to good to be true. Admire orang berpada pada. Apa apa pun always go back to our true guide, Al-Quran. Yang tak pernah salah. Okay back to this topic. Aku dah dapat offer letter from uni. Aku sebenarnya risau sikit. Aku ambik something yang menyimpang sikit dari subject design. Aku ambik course creative media yang lebih kepada animation 3D and 2D, learn about web design and stuff. Tapi ada jugak something yang aku nak sgt bljr. Aku nak belajar about filmaking.

Tbh kan masa aku study dip dulu at kptm. I didn't get to explore this subject as much as design core subject. So aku macam terlepas something la. And aku rasa aku kena jugak belajar pasal ni. Sebab aku suka tengok movie and bila ada movie yang dapat touch my heart. I was so happyy. Aku nak buat film yang boleh bagi mesej pada society. Aku nak banggakan malaysia. Aku tau malaysian are very talented. I had watched many short films from malaysia and also short films from oversea. Aku rasa malaysia punya lagi best. Serious tak tipu. Org putih mungkin lagi hebat bila buat action movies. But asian seriously power gila bila buat film yang melibatkan message you know. What should I call this kind of film. Orang kita ni very emotional and sensitive. So kita emphasize our feeling into that films which make it so special. We don't need extraordinary actions cause we've got our secret weapons. We just been blocked so much by the government to be creative. That's was the problem.

So aku dapat tawaran from Massey uni in Wellington, NZ. I was super excited. But Im very nervous. Only 3 malaysian students tau yang ambik course tu. Aku rasa pressure yang sangat tinggi. Macam mana aku nak perform and bersaing dengan kawan kawan dari berbagai bangsa ni. Aku membesar dalam kalangan komuniti melayu yang sangat kuat. Aku jarang socialize with other race. Sebab aku tak jumpa pun diorg. Even at school. Idk how to interact with other race. Lainlah orang indon tu boleh la. Macam masa gi jogja tu okay je org indon. Bangsa serumpun kot. Tapi bangsa dari pelbagai negara ni. How? Even nak borak dengan chinese pun a bit kekok. I really need to prepare my mental. Actually aku ada sedikit conflict ni. Aku dh dapat uncoditional offer letter from pihak uni. The problem is about my sponsorship. MARA just nak support 2 years of my studies. Surat tawaran aku kata min duration are 2.5 years. I cannot accept the offer letter if the duration studies more than 2 years. I was a bit disappointed with MARA. This is not an easy programme. Kitorang perlukan masa yang cukup untuk degree. How can we finish everything in 2 years. Kalau engineering course boleh bagi exemption for 2.5 to 3 years. Why not us kan? This is such a discrimination to us. Kitorang ni the only student in art industry. Do you think it's not worth it for us to study oversea? Takkan architecture, accountant, engineering student je boleh pursue study oversea. Takkan art student macam kitorang tak boleh. Diorang kena la bagi chance untuk kitorg prove ourselves. Aku bukan nak belajar kat negara orang for suka suka. Aku nak dapat ilmu kat sana so aku boleh tolong negara aku membangun. Ingat apa? Senang senang study kat luar pastu terus hidup kat sana. Hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri. Aku pilih my beloved country.

Memang impian aku nak travel around the world. So that I can inspire a lot of people in my nation. I want to educate people in my country. Aku taknak keluar saja saja. Aku nak mencari ilmu. Aku bukan nak mengembara saja saja. Aku nak tengok dunia dan tell people in my nation pasal apa yang aku tengok ni. Macam mana diorg boleh improve life kat malaysia ni by watching other countries. Yeah that is my goals. I want to do such a good deed to my nation. I hope MARA will not stereotype about art and design with the other crucial course like engineer, accountant and stuff. So korang doakan je la aku dapat menyambung degree di sana. Cause that uni is top 100 art and design school in the world. I must go to that school. Alumni dia yg buat hollywood movie macam the hobbit, planet of the apes and avatar. It's an honour for malaysian like me to go there and learn from their educators. So tu je la for today. Salam ramadhan and happy fasting to all muslim. Byee

Pengalaman ambil exam IELTS di IDP

Salam 1 malaysia,

Selamat datang ke blog saya yg ada entry bila tuan dia rajin or tak boleh tidur. Haha. So today aku nak share pengalaman aku ambik IELTS exam. Okay first of all untuk noobies yg tertanya tanya apakah IELTS exam ni. Well dia macam MUET yg korang semua ambik tu for sambung degree but this is mainly for overseas punya english test. Normally english speaking country memang akan ada requirement for certain test untuk layak masuk ke uni depa. Okay paham tak murid murid setakat ni. Haha. So IELTS ni diperlukan la untuk mereka yg nak migrate tu another country or nak sambung belajar. Mostly ke aussie, Canada, UK and New Zealand.


Tujuan aku nak story pasal experience aku ambik IELTS ni bukan nak show off. Tapi aku tau betapa strugglenya orang kat luar sana nak ambik exam ni. Cause FYI the exam fees is almost RM900 per test. Ni memang naik melampau gak la. Sejak aku tanam niat nak fly overseas kan aku check baru RM500. But now naik mendadak betul. Memang cekik darah ni. So untuk mengelakkan anda rugi. Tolong la prepare betul betul. Jangan jadi macam aku repeat dua kali. Terbang duit aku. Dengan exam fees tu aku boleh gi travel seminggu tau haha.


Straight to the point la, aku ambik dekat IDP. Ada jugak yg ambik kat British Council (BC). Orang cakap BC ni strict sikit la dalam marking paper. IELTS exam consist of Listening , Reading, Writing and Speaking test. Sama je macam MUET. But aku rasa tougher kot dgn tak cukup masa weh. Menggeletar aku ambik exam ni, tbh lagi nervous dari SPM. Hahaha. Bagi aku okay la IDP run the test. Aku tak boleh nak judge which one is better sebab aku ambik dua dua exam kat IDP. Sebab malas nak register account kat BC. Haha. Aku rasa okay la sebab diorg really take care of us la.

Okay in speaking test kan, aku ambik kat IDP Subang Jaya. Tempat dia kecik je. Sorang sorang kena masuk 1 bilik. Sebab speaking test je pun so tak perlu dewan bagai. Dalam speaking test ada 1 to 1 interview dgn speaker. So ada 3 sections. Bagi aku soalan dia tak susah sangat. Tapi kalau korang takde vocab yg kuat and korang takde idea it can get a little bit tougher. But if korang prepare banyak baca topic yang selalu discuss in speaking test. Then there will be no problem for you. They key is to always practice and banyak baca topic yang IELTS selalu bincangkan. Ada banyak teknik sebenarnya. Kat bawah aku akan share link for study IELTS by yourself without buying expensive books. It's really worth it. Dengan website yang ajar free lesson ni aku berjaya jugak second try aku. Korang boleh jugak rajinkan diri tengok IELTS speaking test kat youtube. Bersepah weh. And dari video tu korang boleh judge sendiri korang tu layak band bape. Ada banyak teknik macam mana nak score dalam speaking. Idea tu penting untuk buat process speaking tu berjalan lancar. So kalau takde idea susah tau nak jawab soalan speaker yang kadang kadang aku tak terpikir. Untuk second try aku, aku dapat soalan dimana dia tanya "What is the meaning of your name?" Ini adalah soalan yang diluar jangkaan kau. Cause aku dah baca semua topic yang selalu ditanya. Tapi yang ni memang aku tak expect. Aku tau apa maksud nama aku cuma aku kaku nak jawab sebab soalan tu diluar expectation. Tapi takpe aku dah dapat cover balik dalam section 3 sebab dia dah start tanya current issues. That was my strength. Aku prepare untuk exam ni just for 2 weeks. In 2 weeks aku baru nak belajar format IELTS. Baru nak buat latihan. Memang crucial la citer dia. So please jangan jadi macam aku. Lain la hangpa ni semua speaking london kat rumah. Aku malas nak cerita format IELTS secara detail kat sini. Kalau aku citer gak memang 2 malam pun tak habis entry ni. So korang yg ambik tu pandai la study sendiri ye. Ingat usaha tangga kejayaan.

For listening test pulak, first try tu kan aku rasa aku buat bagus tau tapi aku tak dapat band yang aku nak. I was aiming for band 7 for listening test cause aku memang prepare listening ni. Slang US/UK sebenarnya takdelah susah nak paham. And aku dah biasa tengok movie hollywood and biasa dengar slang diorang. Takde la susah mana. Aku rasa most of malaysian boleh paham. Tapi IELTS ni kan takkan bagi kita slang senang je. Dia ada 4 section. And typically section 1 will be the easiest one and akan ada 1-2 section yg slang dia boleh buat berdarah telinga hampa semua. Serious aku cakap. Aku dah cuba dengar sefokus yang boleh still tak paham hahaha. Dahlah audio play sekali je. Pastu kau kena ikut timing depa. CD tu dia takde nak pause kalau kau tak cukup masa nk tulis jawapan. So tu yg agak challenging la. Bila tak dengar audio tu aku rasa macam nak baling je meja haha. Nampak tak masalah anger management di situ. Yela exam fees mahal kot. Kalau RM 5 aku takde la emotional sangat. And some tips aku lah. Listening ni takde cara singkat la korang nak prepare. Korang kena practice practice sampai korang dengar slang black american tu pun korang boleh paham. So practice gais. IELTS ada list for band score. So kau boleh target kat situ. Contoh kalau nak band 7 boleh salah 10 je. Ni penting tau. Sebab aku banyak buat latihan macam ni. Selalu target nak band berapa. Pastu kalau tak capai target kena la figure out apa masalahnya. Adakah otak kau terlalu lembap untuk faham format dia ni. Korang kena faham otak korang berfungsi macam mana. Ada yg slow macam kura kura. Ada yang laju macam cheetah. It's up to you la nak improve otak korang macam mana kan. Rambut sama hitam hati lain-lain. Okay dah mengarut pulak. Haha. And please fokus dekat contoh actual model for listening test. Kalau kau buat exercise yang senang. Nanti time real exam mulalah menggelibas. Kalau boleh cari soalan susah susah. Biar kita prepare dengan segala kemungkinan dari serangan musuh kita. Eceh haha. Merapu lagi. Link yang aku selalu guna for practice is "ielts-up.com" kat sini banyak bagi online exercise. Lagi satu "ieltsbuddy.com". Bila dah jawab dia akan total kan score kau and give you scored band. It's being really helpful to me. Sebab aku malas gila nak print banyak kertas soalan. So website ni dah mudahkan kerja aku.

Next reading test, tbh la kan reading test ni memang crucial part of the test. Kalau boleh kat sini korang score la setinggi mana yang mungkin. Kerna kat sini la kau boleh score. Sebab dia jawab soalan macam pemahaman. It's easy for me la. Tapi tak cukup masa. Kan aku dah kata IELTS ni takkan biar kita lulus senang senang. Dia nak kita repeat paham tak. So macam mana nak lawan agenda tersirat mereka ni kita kena prepare. Korang kena biasakan baca passage or baca novel la. Tbh la the passage quite challenging gak nak paham untuk otak lembap macam aku ni. Ada passage yg senang gila so situ boleh save masa. Ada passage yg melibatkan sejarah. Hah tang ni aku lemah. So aku ambik masa sikit. The crucial part is time management. Dalam exam hall tak boleh bawak jam. So kau tengok la LCD kat depan ada bape minit lagi. Dalm dewan tu segalanya berlalu dengan pantas. Takde masa ye nak pandang orang sebelah ye. Semua bergegar meja. Bunyi selakan kertas bergema. Kadangkala ada bunyi bunyi batuk yang memecah kesunyian. Tetapi perjuangan harus diteruskan. Dalam reading kena transfer jawapan kat dalam answer sheet so teknik aku adalah lepas jawab 1 section terus transfer. Sebab memang tak sempat ye nak last minute transfer answer. Dengan jantung yang berdegup kencang dengan pensel pemadam terbang. Korang akan menyesal. Percayalah. Hahaha. Tips untuk prepare reading ni senang je. Print 2-3 model paper from internet pastu jawab la. Jangan lupa check answer. And figure out apa yang kau salah. Takde banyak tips pun actually. Hah lupa nak mention kat soalan setiap section selalu ada bagi tau bilangan words or number untuk jawapan korang. So korang kena alert sikit la. Kadang kadang korang ingat 2 words tapi sbnrnya kat soalan dh mention nak 1 word je. So korg kena jugak pilih the most precise answer. Quite tricky jugaklah. BTW this test will take about 60 minutes and ada 3 section. Korang kena manage time korang. Untuk section mana yg nak spend more time. Kalau passage susah spend lebih masa kt situ. Kalau senang jangan buang masa sgt. Masa yg diberi sangatlah cukup cukup makan tuan puan semua.

The last test was writing. Hah lupa nak bagitau exam IELTS for listening, reading and writing buat dalam 1 hari. Takde break tau. Untuk test taker kat IDP la. Meanwhile, speaking test ambik 1-2 hari  before the rest of the test. So takde la menggelibas nak buat semua dalam 1 hari kan. Bagus la buat macam ni. Tak pening kepala sangat. So kita boleh budget masa nak study untuk speaking alone. And test yg lain tu boleh focus after speaking test. Untuk writing kan aku banyak belajar technique from videos kat youtube. And ada 1 website ni memang sangat membantu "IELTS LIZ". Apa yang dia ajar aku siap buat notes lagi. Umpama dia ni cikgu online aku la. Kalau dia jadi cikgu bi kat sekolah dulu comfirm english aku A+ tak diragui lagi haha. Other than that, aku ada gak baca contoh IELTS essay yang boleh score band 9. Tbh aku nak band 7 je. Sebab aku tau english aku ni macam mana. Kalau dpt band 7 pun dah okay la. Banyak sangat tips dalam website tu. Dalam IELTS tak perlu ayat berbunga bunga. Kita nak padat, tepat, ringkas dan menjawab soalan. Tu je. Takyah nak berbunga bunga ber-idioms bagai. Lagipun masa ada 60 minute je and ada 2 section. Task 1 kena explain graph or charts while Task 2 would be essay la. Ada banyak jenis essay such as opinion, benefits, advantage and disadvantage, cause and solution and banyak lagi. Korang boleh study contoh contoh essay kat web IELTS liz tu. Serious sangat helpful. Study teknik menjawab essay tu macam mana. Sebab korang kena ada strategy. Kalau korang membuta tuli ambik exam ni tanpa the right preparation, it's gonna be a waste. So please ladies and gentleman. Jangan malas. Task 1 tu ada teknik dia macam mana. Penting ye untuk study and bukan main hentam je. Task 2 pun sama. But in Task 2 we will have more freedom la. Semua ada dalaam website "IELTS liz" tu. Serious tu la website yang paling banyak bantu aku. Aku ambik exam ni solo without kawan kawan. So aku banyak self study and website tu la cikgu aku.

So aku nak summarizekan macam mana nak score IELTS dengan berkesan and effective :

1) Beli buku IELTS. Sebab of course lagi banyak teknik and model answer yang korang boleh study. Tapi kan aku tak beli pun buku sebab aku nak guna kejap je. Nanti bazir je beli. Other alternative boleh email or pm aku kat twitter or insta aku kalau nak free ebook IELTS at eqajamal@gmail.com. Tengok aku dah savekan duit korang. Patut bagi aku sumbangan sebab aku share ilmu ni. Haha

2) Self study kat website yang aku list kan ni :

* The most helpful IELTS material for noobies like us. Dalam website ni sesuai untuk study writing and speaking. Kalau reading and listening pun ada jugak exercise . Pokoknya kat website ni sangat helpful and cara explanation dia senang nak paham. Totally recommended.

http://ielts-up.com/index.html
* Aku suka guna website ni for listening and reading practice. Sebab dia online test so takyah print paper nak practice. Save environment la sikit kan. Tapi tbh listening kat sini senang sangat so listening better study kat website lain. Writing kat sini pun banyak tips and teknik menjawab soalan.

- https://www.ieltsbuddy.com
* For this website, listening practice is the best here. Sebab model soalan lebih kurang dalam exam. So good for practice. Reading pun sama. Plus point exercise boleh jawab secara online so takyah print banyak banyak. Same as reading. Model soalan lebih kurang dalam exam. So banyakkan practice kat sini. Aku discover website ni lambat sikit so rugi ah.

https://ieltsmaterial.com/
* Yang ni website yang okay jugak, Ada banyak sample answer for writing and tips menjawab exam.

https://dxschool.org/ielts/
* Last website yang boleh jadi korang punya IELTS material would be this site. Kat sini ada banyak free ebook and soalan yang korang boleh download. Pilih je mana yang berkenan. Aku ada download jugak tapi aku lagi suka print model answer yag aku suka. Daripada print the whole ebook. So aku banyak print from website ielts liz tu hehe.

3) Download IELTS apps kat smartphone.
- Sekarang ni dunia dah maju and teknologi are very advance. Korang rajinkan lah download apps IELTS kat playstore tu. Sebelum tidur boleh revise apa yang patut. It's really convenient. Gambar kat atas ni adalah apps yang aku recommend and aku da.h guna pun. Senang nak revised di saat akhir. Idk why aku terlalu gigih nak tolong korang ni. Demi rakyat Malaysia saya masih menulis pada pukul 4 pagi ni. Kalau tak lulus jugak tak tau la.

So tu jelah for entry kali ni. Aku tau dah panjang berjela but this is one of my initiative to help you guys out there. So if you want to ask any question, kindly email me or dm me at insta or twitter. Kalau korang ada any other useful tips yang nak share boleh comment kat bawah. So aku boleh add on any new info and stay updated. Thanks for reading and I wish you guys succeed in the exam. Goodluck guys !




Priceless experiences for being a part timer

Assalamualaikum,

Hai korang. Whats up? Hahaha. Acah la nak whats up bagai. So as the title above, korang mesti tau aku nak cerita pasal apa kan. Bersedia untuk membaca coretan yang panjang lebar muahaha. Well aku tak pernah buat entry sikit sikit ni. Sekali tulis siap karangan more than 350 words. Jiwa penulis la kononnya hahaha. Some blog suka buat entry sikit sikit. Weh 1 page karangan doesn't enough to tell the whole story. You need at least two whole page guys. I can fill the whole first page with introduction yang panjang melampau hahaha. So guys today aku akan story sikit la my experience in part time job yg aku pernah buat since sekolah. Yesss aku suka cari part time since cuti sekolah lagi. I don't know why. Actually aku nak jujur la, i terpengaruh dengan manga jepun yang selalu memomokkan part time job yg high schooler kt japan selalu buat. Hahahaha. So aku selalu berangan bertapa coolnya budak sekolah kerja part time. And aku selalu berangan nak jumpa cinta bila buat part time job. Eww cringe sis bila teringat balik. Jijik ya amat hahaha. Nampak tak bertapa kunonya pemikiran aku masa setahun jagung tu hahaha. I'm so pure and noob back then. Masa tu aku tak reti beza reality and fantasy kehidupan di zaman najib. Puihh. Lepas aku kerja macam macam tempat aku come out with low expectation setiap kali nak gi apply kerja mana mana. And always prepare mental and predict the hardest part of the work. It's all about psychology la guys. If korg prepare your mind harder than you expected. Kau mesti boleh tahan kerja tu dengan lebih lama. If kau dapat kerja cashier. And expect to be cashier jeee. It's not gonna work guys. Kau kena multitasking lagi. Always set your mind. It's more that a cashier. You've got to do the cleaning job and much more actually. Something like that ah. Weh panjang dah intro. Kang cheq dah habaq. Soooo let's get started.

1. Kerja pasar malam

Okay hahaha this is the first job ever in my life. Ceritanya aku dapat job ni sebab kawan aku punya family ada business kat pasar malam. Berniaga tudung. So masa tu dia tanya la nak kerja ke setiap rabu. Tolong berniaga kat pasar malam. Mula mula aku macam excited gila. Sebab aku tak pernah kerja so I didn't know the reality kahkahkah. Masa ni tahun 2011 masa aku PMR. Hahaha kau bayangkan orang lain sibuk exam. Aku sibuk nak kerja. Tapi aku dapat la arrange my schedule. Lagipun hari rabu je. Pukul 3pm-7pm camtu hahaha. Aku tak closing pun. Biasa lah masa tu budak budak tak boleh balik malam. Acah baik la konon. Pure and angel sangat masa tu hahahahaha. (Mohon jangan cringe sangat). So aku kerja adalah almost a year and a half kot. Sebab fun la. Makan boss support. Gaji masyuk gak la untuk budak sekolah time tu. Hahaha untuk beli komik manga, baju sikit. Not bad la. Sebab I'm growing up in family yang tak manjakan anak anak. If you want something kena kumpul duit sendiri. Kitorang bukan jenis yang mama nak iphone. Ha sebijik iphone7 depan mata. Nope guys. My mum memang bagi duit belanja lebih sikit to practice us saving money. So aku rasa berkesan gak ah ajarannya itu. Cause aku sekarang tak boleh cuti more than a month mesti menggelibas nak kerja. Like noww hahaha. Back to the story. Kerja pasar malam is so fun sebab first time aku dapat handle customer and layan macam macam karenah. At first macam takut takut. Lama lama confidence tu terbina sendiri. Ecewah. And aku belajar life is tough man. Hahaha. The reality perghh. But then I'm still grateful dapat belajar dari bawah. Bila kau dah pernah jadi kuli kau tak rasa berlagak sangat. Sedar je la kita ni budak taman. Bukan budak bandar nak kerja mall segala haha. And pernah rasa kerja kat bawah aku appreciate the hard work of orang yang kerja macam ni. Well org kita kan full with negativity towards this kind of career. And some of us langsung tak pandang kerja pasar malam ni as career. But aku rasa not bad la. No pressure pun. Pastu fun. Kerja sendiri. Pakaian santai. Perniagaan kan 1 sunnah tak kira besar atau kecik. Rezeki paling banyak datang dari perniagaan right. This kind of job ubah mentaliti kita actually. Moment yang aku tak boleh lupa sekali bila hujan lebat and then kau bayangkan kelam kabutnya kitorg nak selamatkan tudung dari basah. Kalau tak kerja pasar malam kau takkan paham bertapa strugglenya and crucialnya time nak selamatkan tudung tu hahaha. Dengan bumbung bocornya hahaha. Dengan customer sibuk nak beli tudung time ribut melanda tu. So benda ni mengajar aku jangan ganggu peniaga yg dah nak tutup kedai or tengah mengalami crisis hahahaha. Okay tu je la pasar malam. Banyak sangat aku mengarut. Next...

2. Cucuk seafood a.k.a jual nugget

Nama kerja pun macam pebenda ni hahahahaha. Aku pernah kerja jual Nugget and makanan goreng goreng ni depan pasaraya. Haaa nampak tak. Semua kerja aku rembat. Time ni masa 2012 hujung tahun cuti sekolah. Kerja sebulan je. Sebab desperate sangat nak kerja. Hahahaha. Sebab kerja fast food franchise semua nak budak 18+ above. Aku ni bawah umur. So takde choice. Mana ada rembat saja maa. Gaji kerja ni sungguh cikai. Tapi aku tak tau camne aku bertahan hahaha. Rm15 sehari. Kerja dari kul 10am-10pm hahahahaha. Untuk budak sekolah yg noob, aku sangat menghargai rm15 sehari tu. Weh kerja pasar malam dulu lagi worth it kot bhahaha. But takpela terdesak kan. Kerja aku basically handle gerai tu macam gerai aku. Ramai customer yang ingat aku ni anak muda berjaya yang mampu berniaga kecil kecilan hahaha padahal aku tolong jaga je pun. Product kami masa tu adalah keropok lekor, nugget murah, crabstick, chicken popcorn and banyak ah lagi. Ni yang aku ingat la. Gerai betul betul depan pintu masuk pasaraya. Sepanjang aku kerja sini. Classmate aku selalu datang and gelakkan aku kerja sini. Pastu menganjing bodo bodo. Biasalah budak lelaki time ni kerja kacau orang tak matang. Cara aku nak diamkan diorg bagi makan free hahaha. Bagi ah 2-3 cucuk nugget ke crabstick ke diam ah dorang. Lawak bila teringat balik. Haa the best part of kerja sini is aku kerja dengan kawan baik aku. Sepatutnya sorang rm30 tapi sebab aku nak kerja berdua dengan bff katanya. So terpaksa la split the payment gitu. Nampak macam kedekutnya lahai makcik ni. Bagi je la rm20 sorang. Tapi jangan risau kerana makcik ni mengamalkan sistem komisyen wahh jual nugget pun ada komisyen kan. Kalau sale lebih rm300 sehari, tambah ah rm5 sorang. If lebih rm400 tambah lagi rm5. Begitulah seterusnya. Benda ni buat kami lebih berusaha mempromote gerai kami kepada makcik makcik yang bawak anak kelaparan masuk pasaraya tu hahaha. Nak dapat komisyen punya pasal. Pastu aku ingat lagi janji yang kononnya lepas spm nak suruh kitorang handle terus gerai tu hahaha. Masa tu aku seronok dapat naik pangkat. HAHAHAHA. Namun sekarang ni aku telah menghilangkan diri dari makcik tu. Aku takut dia tuntut janji tu hahaha. Makcik lepaskanlah saya. Saya designer sekarang kahkahkah. Aku ada rahsia sikit nak bagitau korang. Hati hati dengan jualan nugget, keropok lekor di tepi jalan. Kadang kadang nugget tu nugget semalam kitorang goreng balik. Hahahahaha. Keropok lekor yang korang sedap makan tu kadang dah berkulat kitorang kikis kulat tu and goreng. Kadang tak sempat kikis dah goreng hahahahaha. Sebab tu aku takkan makan keropok lekor yg kitorang jual. Cause I knew the whole process hahahah. Bukan aku yang nak buat macam ni okay. Makcik tu yang ajar. Dia kata jimat. Sebab keropok lekor memang senang berkulat. Lagi lagi tak letak dalam peti ais. Memang berfungus ah keropok lekor yang korang dok makan hingga menjilat jari tu. Tapi jangan risau setakat ni takde yang mati lagi makan fungus tu. Hahahahahah. Habislahhh. Sape yang baca entry ni jangan triggered ye. Okay enough la pasal ni. Pape pun makcik tu baik. Tu yang best. Terima kasih makcik sebab hire kami masa tu.

3. Restauran thai yang sungguh sadis

Okay ni la kerja yang paling sadis and menyakitkan hati aku. Hahaha. Aku tak pernah kerja sebelum ni dimaki teruk tau. So kat sini ah baru aku nampak reality hidup. Kuli dimaki hamun sesuka hati. Boss senang hati. Sebab tu la semua orang berlumba lumba nak jadi boss. Masa ni lepas spm. Ye masa ni dah senang sikit dapat kerja. Dah masuk bab kedai hahaha. Kat sini masa mula mula kerja aku sangat takut. Sebabnya aku jadi waiter. Gabra gila first time nak ambik order. Masa mula mula aku masuk. Adalah dalam 2-3 hari aku tak ambik order. Aku just kemas meja and lap meja. Aku buat kerja cikai dulu. Observe staff lain buat kerja dua tiga hari baru aku ambik order. So before that aku just kemas and lap meja. Hantar makanan and so on. Biasa lah budak baru nak tatih hahaha. Lama lama aku dah makin cekap jadi waiter. Siap boleh tulis order sambil jalan tanpa tengok depan. Nampak tak. Bertapa multi taskingnya aku hahaha. Orang mungkin ingat kerja waiter ni mudah. Namun tidak tuan puan sekalian. Kerja waiter la kerja paling penat tapi bayaran cikai. Hahahaha. Paling banyak kena maki is waiter. Dengan customer kena marah, dengan boss kena marah dengan staff lain yg acah senior pun kena. Actually aku tak paham asal kena kerja dalam keadaan yang marah marah and stress. Benda ni senang je. Kalau semua orang take part and bagi teamwork takde masalah. And aku meluat dengan perangai orang kat sana yang suka cari salah orang. And bila ada silap sikit dia punya bisingnya sampai customer dengar. Kadang kadang benda sikit je silap. Boleh tolong cover kot, tu pun nak diadukan ke boss. Aku selalu je cover silap silap senior staff kat sana. Malas nak mengadu ngadu. Bila ada problem terus pikir solution bukan pikir macam mana nak besarkan lagi hal tu. Aku tak suka boss yang marah depan customer. Bagi aku tak professional. If nak marah tak kisah but kena la dengan caranya. Jangan la memalukan nama kedai kau sendiri depan customer. And aku malas nak sentuh bab staff yang kaki jilat boss. Pastu suka kutuk belakang staff lain. Well this type is makcik makcik la selalunya. Bila boss kau macam ni. Actually effect 1 kedai perangai macam ni. Lagi lagi yang dah kerja bertahun lama. Aku kerja sini 3 bulan je. Sebab aku penat dengan attitude kerja and environment yang tak best. Pastu 1 lagi ni restoran family. Aku malas ah kerja dengan family business ni. Sebab mostly tak professional. Mak mesti la backup anak kan walau salah macam mana pun dia. Sampai apa yang betul pun dia dah tak nampak pape je la. Haih. Pastu ada la sejenis staff ni pangkat makcik yang suka merungut depan customer. Aku ada satu benda aku paling tak suka ah time kerja situ. Which is merungut depan customer. Merungut pasal customer nak bahagian ayam tertentu hahaha pasal tu je. Lawak gila. Bagi aku biarlah customer nak macam mana pun. Kau ikut je la. Bukan ayam tu kau bayar pun. Lulss. Tak paham orang macam ni. Banyak ah kisah pahit aku kat situ. Pergaduhan kecik besar. Peristiwa mengalirnya air mata ini hahahaha. Bila pikir balik macam lawak pun ada. Tak worth it pun aku nangis masa tu. Buat apa doh nangis untuk orang yang macam tu. Buang masa. The thing is diorg tak appreciate pekerja. But dalam pahit tu mesti ada manis kan. Kawan kawan aku yang banyak buat aku bertahan and sabar kat situ actually. Sebab kami ni budak budak selalu la kena buli tapi sebab kitorang ada lah makin meriah kedai tu. Serious kedai tu banyak ajar aku macam macam dalam hidup ni. Macam mana nak handle orang orang yang suka maki hamun and so on. Macam mana nak kerja dengan pantas and multitasking. Teknik teknik cleaning yang mostly kedai akan buat for opening and closing. The good thing is stamina aku meningkat berganda-ganda lepas kerja kat situ. Hahaha. Nampak tak effect kesihatan kat situ. So ada give and take la. Papepun terima kasih la auntie and boss sebab bagi saya banyak pegajaran hidup ni. Bila kita tengok orang yang menakutkan kita banyak insaf dengan diri kita hahahaha.

4. Kerja pizzahut @ kitchen crew

Banyak banyak kerja part time yang aku buat. Kerja ni yang paling tak penat sangat and fun gila babeng hahahaha. Ada gak masa masa penat tu tapi enjoy ah. Even penat gila pun kau rasa boleh gelak gelak lagi. Staff kat sana serious best. Ada teamwork and takde maki maki. And aku pulak rapat dengan manager jarang ah kena maki. But bila dia mengamuk aku takut gak actually hahahaha. Aku takdenya nak jilat manager bagai. Tapi ntah aku boleh masuk dengan manager tu. Kitorang selalu gak ah gi lepak lepas habis kerja dekat kedai mamak konon hilang stress. Gaji tak banyak mana tapi fun. Korang paham tak. Tak stress. Sebab semua pun muda muda so takde la yg suka maki membebel macam makcik makcik dulu tu. Ada la sorang yang poyo sikit acah senior suka arah sana sini. Padahal aku lagi tua dari dia. Puihh. Takde la isu gaduh besar besar sampai jatuh air mata. Takde lagi hahahaha. Sebab tu ah aku cakap. Manager/boss memainkan peranan kat workplace if diorang fun tempat kerja and staff pun akan terikut dengan budaya fun tu hahahaha. Kat sini aku kerja sebulan setengah je. Sebab aku kena start practikal bulan seterusnya. Sedih nak berhenti. Aku kerja sini time bulan puasa. Sehari 6 jam je hahaha. Dari 6pm-12am. Aku jenis takde masalah balik lambat. Mak aku tak kisah asalkan bukan sebab melepak. Haa tu dia bising gila kalau nak melepak. Tapi kalau kerja takpelah. Kerja sini semua okay tak bestnya satu je. Gaji sikit bangat. Tolak hari hari aku makan lepak afterwork. Takde profit pun hahahaha. Kalau fulltime okay la sikit. Part time memang kesian la. Kerja ni sesuai untuk student nak cari duit lebih. Ada shift. Gaji tak banyak bro. KFC, PIZZAHUT, AYAMAS ni semua 1 company. Rate gaji sama. Kadang kadang kitorg tukar staff meal dengan kfc. Diorg dapat pizza. Kitorg dapat KFC. Untung gak ah. Aku kat sini jadi cashier mula mula. Tapi manager aku tukar aku jadi kitchen crew sebab aku blur. Hahahaha sebenarnya aku memang blur masa mula mula. Lama lama okay je. Sebabnya mula mula aku jadi cashier tapi aku selalu buat kerja kitchen. Sebab manager aku cakap aku backup kitchen gak. So aku pun macam kejap depan belakang aku pergi hahahaha. Pastu masa tu cashier lama tak berhenti lagi. So buat apa ada 2 cashier kat counter. So bila ada staff tu jaga counter aku gi la belakang. Sebab kitchen banyak nak kena backup. Kerana itu la aku ditukarkan ke kitchen. And badan aku macam mok mok sikit nampak ah macam larat nak angkat tong sup and tray berat berat tu. Aku pun redha je la. Kerja kitchen seronok gak. Takyah aku hadap customer. Aku buat order je. Berlari ah kat dapur tu kalau busy memang macam cilaka. Tu je aku boleh cakap. Kalau penat rehat jap kat chiller (bilik frozen bahan pizza). Kerja aku mostly kat side order punya tempat la. Kadang kadang aku backup ingredient pizza maker tu. Bawang holland sumpah pedih weh. Baru potong 1 dah menangis hahahahaha. Sampai orang yang lalu kat tepi bawang tu pun menangis sekali. Sadis sungguh. Hahahaha. Aku belajar macam mana nak potong bawang dengan cantik and perfect gitu. Potong dia ada cara tau. Nak potong cili benggala pun kena ukur weh pakai pembaris hahahaha. Sumpah aku rasa nk cabut lari je time tu. Tapi aku tak ikut pun. Aku agak agak je. Nasib baik manager tak strict sangat. Potong tomato pun kena perfect square. Gilaa hahaha. So hari hari aku dipenuhi dengan fun and dalam masa yang sama sadis sebab kena potong bawang berguni. Kalau takde order. Tu la kerja aku hari hari potong bawang. Sampai gi mana mana bau bawang. Pastu aku paling suka kerja situ masa closing. Rasa macam sunway lagoon main air. Kerja rider kena basuh pan bertimbun tu. Kerja kitchen time closing kena basuh lantai and basuh table kat our workstation ah. Seronok ah main tarik air hahaha. Lepas tu aku tukang mop lepas sesi tarik menarik air. Tu je la kerjanya. Penat tapi fun. Tu je aku boleh cakap hahaha. Ha pastu bestnya store aku ni sebab phd pizzahut je. Means customer mostly delivery and take away je, table pun ada 4 je hahahaha. Takde la nak kena serve sangat. Kalau pizzahut restaurant kena serve semua kan. Siap ada waiter, orang buat air. Kat sini takde. Hahaha pinggan pun takde. Makan je la dari kotak tu. So nak kerja pizzahut cari yg takde meja makan sangat. Senang weh nak closing. Kecik je space tak penat sangat. Ha tu je la pengalaman aku kat pizzahut. Papepun thank you Cik Ku hire saya walau hanya sebulan. And thanks sebab bagi saya beraya bersama keluarga. Kesian staff lain kena kerja time raya. Tapi aku tau seronok diorg datang kerja pakai baju raya. Meriah dengan rendang bagai. Jeles sis. Hahahahaha Weh panjang gila entry ni. Ada lagi 1 nii kerja aku hahaha. Next..

5. Kerja kat print expert @ internship

Aku malas sebenarnya nak post pasal company ni. Sebab nanti boss besar baca entry ni. Hahahaha. Harapnya tak la. Aku tak burukkan company pun luls. Dalam banyak banyak kerja partime aku. Kerja kat sini la paling masyuk sekali. Lagi lagi kau OT. Bertambah tambah income hang. Aku praktikal je pun elaun kadang cecah rm800. Siap OT, elaun bagai. Aku rasa bertuah sungguh dapat masuk situ. Kalau staff permanent gaji beriban. Hahahahaha. Siap bagi hostel weh. Semua company tanggung. Bestnya la. Sistem bagus. Takde problem gaji lambat ke apa. Takde. Management tiptop la. Ada la sikit slack. Sebab sini amalkan customer satisfaction. Bagus sebenarnya buat macam ni but bagi aku tak boleh la berat sebelah. Kalau staff tak salah kena la bagi support. But aku faham la customer ni tak boleh nak dikawal. Diorg sukahati reka cerita kalau tak puas hati. Kadang management pun tak sempat nak siasat dah marah dulu. Well tu asam garamnya. Aku takde la kena sampai macam tu. Kerja sini kalau penat, penat gila. Kalau relax, relax gila hahaha. Susah nak cakap. Aku tak pernah ah stress sebab staff ke apa. Aku selalu stress sebab customer. Sebab sini service macam macam. One stop printing service. Segala benda yang kau terfikir nak print. Everything is possible. Sampai aku pun sakit kepala. Kalau nak buat job yang takde harga dalam catalog. Sakit gak nak call HQ discuss harga bagai. Pastu dengan manpower kadang tak cukup. Dah ramai dah staff dekat 10 orang 1 masa tu. Tapi kadang ramai sangat orang. Sampai tak terlayan. Kedai dekat dengan IPTA. Memang sakitlah. Student mana tak pernah buat kerja last minute. Sama je la aku pun sama. Sekarang aku dah paham perasaan tauke kedai printing kat tempat aku study dulu. Diorg sampai bukak kedai 24 jam time student final project. Hahaha lawak kan. Kita yang final project. Orang kedai printing yang sakit kepala. Aku intern ada lah dekat 5 bulan. Pastu aku sambung lagi sebulan untuk part time. Sebabnya masyuk la hahahaha. Pastu kedai tu diorang buat ala ala cc. Ramai la yang suka buat kerja last minute kat sini. Pastu baru kita nak buat kerja kat belakang ada je yang panggil. Buat itu ini. Banyak sangat task dalam 1 masa. Membuatkan ia sangat sukar. Kerja kat sini macam multiple multitasking la. Aku kerja kat branch so takde department. Semua benda kitorang la yang buat. Takde specific jawatan. Kecuali manager and bangla untuk production kat belakang. Aku boleh kerja situ. Gaji pun banyak berbaloi la. Penat tapi worth it la orang kata. But aku belajar design. So kalau aku tak buat design. Buat apa aku belajar selama ni. Situ ada je ambik job design. Tapi aku tak selalu dapat la. Masa intern dapat la job design. Sekarang job design semua hantar HQ. Sana ada department design. Kitorang pun tak sempat nak buat design. Dengan customer tak berhenti datang. So it's so hard. Aku nak pengalaman. Sebab tu aku tak sambung situ dah. Sistem diorg memang terbaik. Benefit memang tak dinafikan best.

So tu la pengalaman kerja aku selama 21 tahun hidup. Ikhlas dari hati saya hahahaha. Sebab aku tetiba tulis entry pasal ni cause aku sekarang sedang tanam anggur and mencari kerja hahahaha. Aku cari bidang design. Merata aku cari. Tapi tak dapat dapat. Sampai ke kl aku gi interview. Tapi rezeki tu allah belum bagi lagi. So aku sabar je la. Staff kat print expert ada yang tanya. Taknak ke masuk situ. Bukan taknak masuk. Tapi aku nak pengalaman design tu. Sebab kalau aku masuk company lama tu aku still akan di tahap yang sama. Skill aku takkan improve pun. Aku akan focus pada printing jee. And aku fikir sampai bila kan. So aku pun hold dulu. Kalau takde pilihan aku masuk la balik sana. Tapi aku akan cuba gak ah cari apa yang aku minat. Kerja kena ikut passion. Baru semangat sikit. Sekarang ni sebab susah nak dapat kerja designer. And aku pun dah tak larat menganggur. Aku pun apply kerja guardian and kerja kedai buku. Tetiba dapat pulak iv untuk dua dua. Tu yang pening ni. Buat masa ni tu la plan aku. Asah soft skill. Tahun depan aku start cari balik kerja design. Tahun ni biar lah aku membawa hati yang lara kerja biasa biasa. Aku ada terpikir nak buat freelance job. But idk if ada rezeki aku buat la. Taknak la skill tu hilang bila dah lama tak practice. So tu je la kot. If korang suka dengan post panjang lebar tak reti nak habis ni. Drop some comments below. Share la your experience if ada. Jangan malu malu. Hahaha. That's it. Salam sayang dari saya ej aumm.

If today is your last day

Assalamualaikum w.b.t

Hi semua missing me? Nahhh. Berhabuk dah blog lama tak update. Btw happy fasting to all muslim in the world. May allah bless us in this mubarak Ramadhan. So now aku dah habis belajar. Yeahhh. Freedommm gais. Good for me. 3 years of miserable student life. Tak la
teruk sangat pun hahaha. Banyak ilmu yg aku dah kutip since the past 3 years. And lots of thing had changed me now. My mentality, perception to the world and personality perhaps. Luls. I guess I'm more matured now than ever. Macam ada transformation baru dalam diri ni. Transformasi nasional. Puihh. So back to my topic. Hari ni kita akan muhasabah diri sikit. Pardon my celoteh. Kalau bosan boleh scroll laju laju. Exit terus la woiii

If today is your last day...

Sounds interesting kan. Dalam kehidupan ni banyak benda yang kita nak capai. Nak itu nak ini. Nak kereta mewah. Rumah mewah. Nak kumpul hartanah aset semua. Orang yang playsafe akan pikir benda ni semua. Ada commitment. Nak bayar sewa kereta tiap bulan, sewa rumah lagi. These thing make us trap dalam satu kotak. And buat kita macam tak boleh buat apa yg kita nak buat sebenarnya dalam hidup. Sebab kita ada banyak commitment. Dulu aku ingt jadi dewasa ni seronok. Boleh buat apa yg kita nak. Reality tu tak macam fantasy yg kita selalu imagine. No adik adik. If ada la adik adik yg baca. Life is so fucking hard. Sorry mencarut but it's the truth.

Lately aku banyak pikir. Apa yang aku nak dalam dunia. Semuanya bermula bila dalam class english kitorg discuss pasal speech steve jobs. Korg tau tak Steve Jobs founder Apple tu. Dia dulu tak pernah graduate from college. Alasan dia cause dia taknak habiskan duit parents untuk belajar benda yg dia tak minat. So dia quit je college. Tapi masa dia drop out tu. Dia ambik class lain. Macam minor subject la kat dlm college. Kiranya major course dia dah drop tapi dia sign up another minor course. Dia ambik kelas typography. And actually that is the best decision ever yg dia pernah buat when fast forward today. Sebab class tu dia come out with idea nak buat tulisan or font dalam Mac tu. Yang tulisan arial, times new roman bagai tu semua la. Since Microsoft pun copy Mac. Kalau Steve Job tak introduce typography. Computer sekarang takkan ada benda tu. Nampak tak every decision yang kita buat sebenarnya ada hikmahnya. Banyak actually yang aku dapat dari Steve Jobs punya speech. Yang banyak sangat inspired aku. And ubah mindset. He said "you've got to find what you love. Never settle until you find it." Hidup dengan passion korang. Selama ni memang itu apa yang aku buat. Itu prinsip hidup aku. Aku taknak hidup buat benda aku tak suka. Aku taknak hidup based on mentaliti people. Aku berhak tentu jalan yg aku nak.

Aku asalnya budak sains tulen masa SPM. Allah anugerahkan aku ni bijak among my siblings. Tapi aku drop biologi untuk masuk kelas kedua. Aku mula mula kelas first. Aku jujur sebenarnya tak suka masa dpt kelas first. Aku mungkin pandai. Aku boleh adapt otak aku nak belajar apa. Aku ni seimbang otak kiri dan kanan. Tapi instinct aku lagi kuat kat otak kanan. Aku ni jiwa seni. Since born I guess. hahahaha. Lepas SPM aku banyak fikir nak masuk course apa. Pikir pikir and pikir. Actually time tu aku memang stress. Sebab bila kawan kawan semua masuk course sains. And aku rasa malu nak cakap aku nak ambik art. Sebab aku rasa rendah diri sangat. Kawan kawan yg aku tau time sekolah aku lebih perform dari diorg pun ambik course bidang sains. So aku pun ambik art. Aku masuk KPTM sebab aku tak lulus interview UiTM. Jujur aku cakap aku bukannya talented. In fact aku lukis pun tak berapa. Aku ada la lukis anime sikit sikit. Kat meja sekolah dulu full hasil seni aku. Hahahaha. Vandalisme betul. Aku kena study tengok tutorial. And thank god aku jenis cepat belajar. Cepat masuk kepala. Aku tak lembap macam siput sangat la. Boleh self learning and explore. Masa college memang banyak self learning. Aku study time exam. Google tu cikgu aku. Kalau ada terms yg historical sikit ke semua aku google. Bagi aku bila study penting untuk paham bukan hafal.

Tapi aku tak sehebat member yg study sikit and selalu tidur. Pastu besok perform gila gila. Nope Im not. Aku kena study 1 malam suntuk. Baru besok aku boleh perform. Tapi yang bagusnya aku boleh study last minute. Hahahahaha. Otak aku boleh adapt dengan routine ni. Yeah aku mengaku aku hebat. Perghhh ujub sungguh. And college swasta banyak ajar kitorg independent. Yeah. Banyak pakai duit weh. Takde subsidi. Kitorg depends kat MARA je la. Tu pun loan. Tak tau la biasiswa tu valid lagi ke tak. Tapi takpe aku bersyukur dengan apa yang aku ada. There's must be reason aku masuk KPTM.

So back to topic asal weh hahaha. Perghh gila panjang. Aku memang ada bakat tulis script drama kan. Kalau aku buat takkan habis 100 episod weh. hahaha idea mencurah bhai. Idea class sinetron. Okay soo bila aku persoalkan "if today is your last day." Benda ni actually comes from Steve Jobs gak. Nampak tak dia banyak gila influence aku hahahaha. Sebab dia pernah kena cancer. Lepas dia kena tu dia tak takut pape dah. Dia buat je apa yang dia nak. Steve Jobs ni memang famous dengan sifat risk taker dia. Dia sangat berani. Sesuai ah entrepreneur kan. Kena berani ah ambik risiko. Dia cakap "Don't living in dogma". Well setakat ni quotes ni yang banyak merangsang otak aku untuk berfikir. Jangan hidup based on mentaliti org lain. Live like today is your last day. Kita bila nak buat something yang out of the box selalu rasa takut kan. Contoh ah. Aku cakap aku tak nak sambung degree. Or aku dah stable kerja. Pastu I'm just quit the job. Aku nak pergi kerja kat new zealand. Kutip buah pun takpe. Takde orang weh sanggup nak buat macam tu. Unless dia dah takde commitment. Kalau korg pikir benda yang korang nak buat masa last day nak buat apa? Kalau tanya aku. Aku akan keluarkan simpanan akuu dow and travel 1 dunia. Aku nak tengok 7 great wonders in the world. Yeahhh. Aku nak pergi iceland and buat ring tour. Aku nak pusing 1 iceland. Aku nak travel europe. Banyak weh.

Aku memang minat travel. Minat outdoor. Bila dah dewasa ingat boleh buat semua tu. Tapi these commitment. And kata kata orang yang buat aku down. Maybe aku kena try kawan dengan orang yang positive sikit so aku dapat feedback yang supportive. Mostly kan kawan aku bila. tanya lepas study nak buat apa. Semua cakap nak kerja. Ada yang cakap nak kawin. Takde pun yg rare sikit macam aku dah habis study nak start business. Or nak gi buat volunteer work. Or nak travel the world. Takde wehh. Takde yang berani. Semua playsafe. Aku paham takde duit macam mana nak travel. Yeahh get it. Duit banyak banyak sebenarnya untuk apa. Bila kita dah mati. Benda tu penting ke. Aku macam nak buat crazy things. Like really crazy. Aku macam nak kerja dua tiga tahun kumpul duit sikit. Pastu aku nak start world trip journey. Aku nak hidup nomad. Maybe sounds funny but idk. I think I can make it happen. Hidup yang kerja sambil travel. Macam bella azemi. Tapi dia tu bekas pekerja oil and gas. Hahahaha. Tapi dia solo trip beb. Hebat orang kita.

Mat saleh ramai sebenarnya buat benda ni. Macam Mat Dan tu tinggal ganu terus kerja. Hidup je sampai sekarang hahahaha. Hidup oversea ajar kita survival weh. Tak dapat kat malaysia. Orang kita je yang tak berani. Yang diorg tau. Kerja government senang dapat pencen. Bosan.  Serious bosan. Itu la mentaliti masyarakat kita. Itu la sebabnya melayu tak semaju bangsa lain. Well ada je melayu yang rajin yang open minded and positive. Tapi melayu ni tak banyak. Aku bangga bila anak melayu start business and bersaing dengan bangsa lain. Good effort nak monopoli balik ekonomi malaysia. Kesian melayu. Tanah kita tapi bangsa lain lebih maju. Ni sebab mentaliti kita sendiri. Kalau aku cakap dengan mak aku nak jadi fulltime traveller. Mesti dia cakap aku gila hahahahah. Yeah aku gila and aku nak satu perubahan dalam hidup aku. Aku nak jadi malaysian yang berguna. Yang naikkan nama negara aku.

Aku sebenarnya tak gemar dengan cara mentaliti kita yang judge people on occupation. Like kalau kau doctor kau dipandang tinggi. Kalau org tu setakat posman. Kau pandang rendah. Kalau kerja kfc pun kena pandang rendah. Kalau kerja buruh kasar kata kelas bawahan. Mindset ni kena ubah. Setiap orang ada rezeki masing masing. Bagus la org kita kerja macam macam bidang. Kalau melayu semua nak kerja kerajaan. Sape nak kerja bidang lain. Sape nak jadi tukang sapu. Sape nak jadi pengutip sampah. Every occupation ada benefit to society. Jangan hina or look down to people. Ajar la anak  anak untuk hormat and berterima kasih sebab sanggup berkhidmat untuk masyarakat. Kita ni kurang nilai moral la.  Kat japan, diorang ajar anak anak untuk ucap terima kasih kat pengutip sampah, cleaner. In fact diorg appreciate insan insan ni yang menyumbang pada community. Yang jaga environment. Bukan ke murni pekerjaan tu. Mostly orang kita akan cakap kat anak anak. Belajar rajin rajin kalau tak nanti dh besar kerja macam pengutip sampah. Mentaliti kelas ketiga ni macam dah diwarisi kepada generation baru. Mentaliti yang takkan membawa kemajuan. Nilah dia. Sebab tu aku nak keluar negara and tengok sendiri sistem diorang. And bawa benda tu masuk malaysia. Bangsa kita ni bukan tak pandai. Bangsa kita ni suka judge and negative. Banyak sangat negative. Sampai positive tu dah tenggelam. Aku bukan membenci. Aku bangga aku melayu. Melayu sebenarnya berbakat. Sunggu berbakat namun pemalas. Itu hakikatnya. So korang yang membaca ni dah boleh start kaji balik cara korang didik anak. Or boleh cuba apply mindset baru ni dalam hidup korang. Change it while you can. Sekian saja for today. Aku rasa dah panjang sangat aku membebel. Thanks sebab baca. Kalau ada la. Hahahaha. Ni macam muhasabah diri aku sendiri je. And untuk masyarakat sejagat. Hahaha hidup melayu!! Hail hydra. That's it from ej. XOXO